Delikatna arabica z regionu São Paulo o śladowej kwasowości i minimalnej goryczy. Wypalana w minimalnej palarni rzemieślniczej, działającej na warszawskim Starym Mokotowie. W bukiecie aromatycznym...
Malownicze miasteczko Antigua jest kulturalną i historyczną atrakcją kraju. Miasto otoczone jest trzema wulkanami, Agua, Acantenango i Fuego. Warunki klimatyczne i żyzne gleby, plantacje położone...
Costa Rica to kawa o niezwykłych walorach smakowych. Wysokość powyżej 1350 m n.p.m., bogata w komponenty odżywcze gleba i górski klimat to warunki, w których rosną kawowce. Dzięki czemu...
Kolumbia jest największym na świecie dostawcą wysokiej jakości arabiki. Ziarna pozyskiwane są metodą wyłącznie na mokro. Plantatorzy dokładają wszystkich starań, by uzyskać ziarna jak najlepszej...
Uprawiana w Ameryce Środkowej gwatemalska arabika jest uznawana za jedną z najkorzystniejszych kaw. Uprawy znajdują się w zachodniej części kraju, w rejonie Huehuetenango, na wysokości ponad 1350 m...
ekologiczna arabika pochodząca z południowo – wschodniego regionu Etiopii, z pasma górskiego Amaro. Unikatowość tego miejsca odzwierciedlają lokalne odmiany kawy, relatywnie znikoma populacja...
Jedne z najlepszych afrykańskich ziaren pochodzą z tanzańskich plantacji, leżą one w środkowo-wschodniej części kontynentu. Cechami specyficznymi dla naparów z tanzańskich ziaren jest umiarkowana,...
Costa Rica to kawa o niezwykłych walorach smakowych. Wysokość powyżej 1350 m n.p.m., bogata w składniki odżywcze gleba i górski klimat to warunki, w których rosną kawowce. Dzięki czemu zebrane...
Honduras SHG Guara Verde to unikatowa kawa, która powstała z wyselekcjonowanych ziaren pochodzących od farmerów z regionów: El Paraiso, Santa Barbara, Lempira, Copan i Ocotepequ. Farmerzy ci...
wyśmienity klimat oraz żyzne gleby Papui Nowej Gwinei powodują, że warunki dla produkcji kawy w tym regionie są wprost wspaniałe. Promocja upraw kawowca przez władze w okresie powojennym...
Dziko rosnące kawowce z gatunku arabica i samo słowo "kawa" (etymologicznie ściśle związane z nazwą prowincji, a wcześniej królestwa Kaffa), całkiem przekonująco dowodzą, że to właśnie...
Robusta Indie Cherry AA to wysokiej klasy robusta, uważana poprzez znawców za jedną z najlepszych na świecie. Skrupulatnie wyselekcjonowane pokaźne ziarna, wyczuwalna gorycz i drobna kwasowość to...
Uprawy robusty w Ugandzie stanowią 85% całego eksportu kawy z kraju. Znawcy twierdzą, iż to właśnie Uganda jest domem robusty, na podstawie odkryć w okolicach Jeziora Wiktorii. Większość ziaren...
Dziko rosnące kawowce z gatunku arabica, a także samo słowo "kawa" (etymologicznie ściśle związane z nazwą prowincji, a wcześniej królestwa Kaffa), całkiem przekonująco dowodzą, że to...
Pierwszą plantację kawy uruchomiono na Kubie w 1748 roku. Roślina ta zaczęła zdobywać wielką popularność pod koniec XVIII wieku, prędko stając się jednym z głównych towarów eksportowych. Cuba...
Honduras SHG Guara Verde to wyjątkowa kawa, która powstała z wyselekcjonowanych ziaren pochodzących od farmerów z regionów: El Paraiso, Santa Barbara, Lempira, Copan i Ocotepequ. Farmerzy ci...
Peru to trzecie co do wielkości państwo w Ameryce Południowej – pierwsze dwa miejsca należą do Brazylii i Argentyny. Klimat Peru jest nad wyraz zróżnicowany, co w pokaźnej mierze jest związane z...
Historia kawy zaczyna się w Etiopii. To tutaj po raz pierwszy zrywano wiśnie kawowca i poddawano je obróbce, aby uzyskać tak dobrze znane nam dziś ziarna. Oferujemy Państwu kawę Etiopia...
optymalny klimat oraz położenie terenu sprawiają, iż Rwanda dysponuje idealnymi warunkami do uprawy kawy. Ziarna z Rwandy są szanowane za swoją jedwabistą lekkość naparu i wyczuwalne kwiatowe nuty....
Delikatna arabica z regionu São Paulo o niepokaźnej kwasowości i nieznacznej goryczy. Wypalana w drobnej palarni rzemieślniczej, działającej na warszawskim Starym Mokotowie. W bukiecie aromatycznym...
wyjątkowo lekka arabika z regionu Karnataka, uwydatniająca się naturalnie niską zawartością kofeiny. Fakt ten czyni z niej doskonałą propozycję nie tylko na każdą porę dnia, nawet jako dodatek do...
Kawa Mexico Organic HG pochodzi z plantacji El Chorro, położonej w paśmie górskim Sierra Madre w stanie Chiapas. Nazwa farmy nawiązuje do obfitości przepływających w jej obrębie strumieni wody. Ta...
Kenijskie arabiki poddawane są naturalnej obróbce ziaren. Pierwszym etapem jest precyzyjne umycie kawy, kolejnym zaś jest jej wysuszenie na specjalnych łóżkach. Proces schnięcia trwa około 21-28...