Samoloty militarne to album ukazujący ponad sześćdziesiąt nowych i wciąż używanych samolotów w siłach powietrznych. Wydawnictwo skierowane jest do miłośników samolotów militarnych. W książce...
Przepisów na potrawy z grzybów są setki. I nie ma się czemu dziwić, bowiem grzyby sądostępne - zarówno gatunki leśne, jak i hodowlane - a najczęściej ochoczo spożywane w rozmaitych potrawach. Ale...
Odliczanie, odmierzanie, ważenie - bez tych czynności trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek działania w kuchni. Choćby geniusz kulinarny nie poradziłby sobie z przyrządzeniem jakiejkolwiek potrawy,...
Żaden uroczysty obiad nie może się obejść bez deseru, a polska kuchnia nie może się obejść bez ciast. Wracając pamięcią do chwil dzieciństwa, z reguły wspominamy dom pachnący aromatycznym ciastem...
Ryby pojawiły się w menu naszych przodków już mnóstwo tysięcy lat temu. Ich mięso jest rewelacyjnym źródłem elementów mineralnych, najczęściej żelaza, wapnia, fosforu i jodu. Warto pamiętać, iż...
W powszechnym mniemaniu kuchnia klasztorna uchodzi często za synonim kuchni staropolskiej, potężnie zakorzenionej w naszej tradycji kulinarnej, odwołującej się do wielowiekowych doświadczeń...
Warzywa to smaczny składnik codziennego jadłospisu, a ich wyjątkowa wartość ceniona jest na całym świecie. Nic więc dziwnego, że na polskim stole za każdym razem było - i jest do dziś - mnóstwo...
Miód ze względu na wysoką zawartość części odżywczych jest bardzo cenną substancją. Dlatego właśnie niejednokrotnie przy stanach wyczerpania czy choroby w pierwszym rzędzie sięgamy po produkty...
Kuchnia lekka jest niejednokrotnie mylnie utożsamiana z potrawami przeznaczonymi dla osób będących na diecie odchudzającej. Tymczasem w rzeczywistości lekkie dania to takie, których spożycie ma nie...
Dawniej niezwykle szanowano walory smakowe dziczyzny. Myśliwi najchętniej zasadzali się na żubry, łosie, niedźwiedzie, dziki, sarny, jelenie oraz zające. Aktualnie ten typ mięsa nie pojawia się w...
Mimo swojej długiej historii wino nie jest tylko kwestią mody, która ma to do siebie, iż ulega szybkim zmianom. W dawnych zapiskach nie odnajdziemy jednak danych o subtelnościach wina, które...
Wydanie 2012 Oprawa Twarda Stron 144 Format 165 x 240 Sztuka konserwacji żywności jest chyba tak stara, jak historia ludzkości. Niezależnie od położenia geograficznego i warunków klimatycznych...
wyśmienite dania z grilla wcale nie muszą ociekać tłuszczem. Nie muszą też być nudne. Zapraszamy do poszukiwań nowych smaków i połączeń, bo choćby z podstawowego zestawu towarów można wyczarować...
Kuchnie świata obfitują w potrawy z owocami, warzywami i przyprawami, którym od dawien dawna przypisuje się moc afrodyzjaków, działających na wszystkie zmysły i wzmagających apetyt na miłość. Są...
Dzięki regionalnemu zróżnicowaniu polska kuchnia nabiera specyficznego charakteru. Konwencjonalne potrawy z rozmaitych zakątków kraju przeplatają się i uzupełniają. Dotyczy to na dodatek kuchni...
Kuchnia staropolska nie mogła obejść się bez domowych przetworów z warzyw i owoców. Dziś – na fali powrotu do zdrowych nawyków żywieniowych – z ochotą sięgamy po te powszechnie wykorzystywane...
Od lat dziecięcych pijemy dla zdrowia szklankę mleka do śniadania. Opinii na temat jego pozytywnego działania jest tyle samo, ile tych mówiących o tym, jak nam szkodzi. Znakomitym miernikiem...
Lato przynosi nam prawdziwe bogactwo owoców. Każdy wyśmienicie wie, iż owoce należy jeść dla zdrowia i urody, dlatego warto także wiedzieć, w jaki sposób można użyć dary natury.Z owoców można...
Człowiek XXI wieku bezustannie się spieszy - od najmłodszych lat jest pochłonięty nauką, p otem pracą. Coraz częściej brakuje nam czasu na wypoczynek i zdrowe posiłki. Jednak warto pamiętać, że p...
tradycyjna kuchnia polska - to komplet 202 różnorodnych przepisów kulinarnych na dania przygotowane według starych receptur, doprawianych przyprawami, które goszczą w kuchni polskiej od wieków....
Przepisy na idealne i zdrowe potrawyPrzepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości konwencjonalnej kuchni polskiej, a także kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich....
Jedzenie nie musi być nudne, a wyeliminowanie któregoś ze komponentów nie musi oznaczać jednostajności. Kuchnia bez węglowodanów to sugestia dla osób, które chcą albo powinny usunąć węglowodany ze...
Przepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości klasycznej kuchni polskiej oraz kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich. Zostały ułożone według pór roku i skomponowane w taki...
W tej książce znajdziecie ponad 100 zaskakująco prostych przepisów do wykorzystania w każdym domu. Przygotowałam dla Was receptury na współczesne lekkie dania będące w zgodzie z dzisiejszymi...