Żurawina suszona cała całojagodowa 1000g targroch marki Tar-groch-fil sp. filipowice 161, 32-840 zakliczyn, polska, dystrybuto

chwilowy brak towaru

  • Producent: TAR-GROCH-FIL sp. Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn, Polska, Dystrybuto
  • Kategoria: Zdrowa żywność
Żurawina cała 1kg...

Przekonaj się, w czym tkwi magiczna moc żurawiny!


Żurawina efektywnie walczy z chorobami – od zapalenia nerek po otyłość i nowotwory.


właściwości lecznicze: na zdrowe serce i mocne tętnice. Największe zainteresowanie badaczy wzbudzają atrybuty przeciwutleniające drobnych owoców żurawiny, porównywane do działania czerwonego wina. Naukowcy przekonują, że regularne picie soku żurawinowego ogranicza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. A to dzięki bioflawonoidom, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów i rozszerzają naczynia krwionośne.


mają pozytywny wpływ na poziom korzystnego cholesterolu HDL, co zniża ryzyko zawałów serca. Przeciwutleniacze zawarte w żurawinie chronią też organizm przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem wolnych rodników, zapobiegając niektórym nowotworom, np. Okrężnicy albo płuc.


Szklanka soczystych jagód żurawiny dostarcza 3,2 g błonnika (tyle, ile wielkie jabłko), ma choćby 30 mg witaminy C, witaminę B1 i B2, sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy.


To one nadają owocom typowy cierpko-słodki smak. Żurawina sporo kwasu benzoesowego – naturalnego konserwantu. Dzięki niemu zachowuje świeżość na długo po zerwaniu owoców.


Co więcej, żurawina ma działanie antybakteryjne i może zwalczać infekcje dróg moczowych. Żurawina hamuje przyleganie bakterii E.coli do ścian komórkowych dróg moczowych, ogranicza ich namnażanie i usprawnia wydalanie.


Podobnie działa na bakterie Helicobacter pylori odpowiadające za powstawanie wrzodów, a także na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia. Substancje zawarte w żurawinie działają na zęby jak teflon. Tworzą powłokę utrudniającą przyleganie bakterii do szkliwa i infekowanie dziąseł. Ale to nie wszystko. Żurawina przyniesie ulgę także w okresie menopauzy.



zastosowanie:



Jako słodka przekąska: suszone owoce żurawiny można jeść solo,w dodatku sprawdzą się jako dodatek do jogurtów, deserów, owsianki czy musli.



Do sałatek: suszona żurawina może nam posłużyć jako składnik do sałatki, nie tylko owocowej. Sałatkę możnapołączyć z sosem żurawinow ym.



Do dań mięsnych: te owoce sprawdzą się jako dodatek po potraw mięsnych. Można ją dodać do roladek z piersi kurczaka, nadziać nią kaczkę, czy zastosować jako komponent farszu do pieczonego schabu. Te owoce można również dodać do pasztetów.



Do wypieków: suszona żurawina posłuży nam do zróżnicowanego rodzaju wypieków. Możemy upiec chleb z jej dodatkami albo ciasto. Jeśli ktoś lubi piec ciasteczka owsiane, tym razem może dodać do nich suszoną żurawinę.



Sos z suszonej żurawiny: z żurawiny można przygotować gustowny sos do dań mięsnych. Ten sam sos stanie na wysokości zadania dodatkowo z deserami.



Przepis na sos z żurawiny, b ędziemy potrzebować:


0,5 litra wody


¼ łyżeczki cynamonu


1 łyżeczka cukru brązowego


0,5 szklanki soku z pomarańczy


0,5 łyżeczki soku z cytryny


2 garści suszonej żurawiny



Przygotowanie: Wodę zagotować, dodać owoce żurawiny, brązowy cukier i gotować około 10 minut. Następnie dodać cynamon, sok z pomarańczy i cytryny. Gotować jeszcze kilka minut. Całość przelać do blendera i zmiksować. Smakuje równocześnie do mięs na ciepło jak i do deserów na zimno.




Wartość odżywcza artykułu w 100g:


- wartość energetyczna - 1411kJ/337kcal


- tłuszcz - 0,37g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,05g)


- węglowodany - 83,5g (w tym cukry - 68,7g)


- błonnik - 4,3g


- białko - 0g



- sól - 0,01g




Skład: żurawina suszona (54%), cukier trzcinowy (45%), olej słonecznikowy (<1%).



Produkty najpopularniejsze w kategorii Zdrowa żywność