Ksylitol Cukier brzozowy 250g Ocena produktu:

od 10,99 PLN

oszczędzasz do 8%

  • Producent: Ksylitol
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol

SANTINI Ksylitol C transparentny 250g

elementy: Ksylitol 100% (substancja słodząca)

Kraj pochodzenia: Finlandia

Ksylitol nazywany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głownie brzozy.

Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fizyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku.

Indeks glikemiczny ksylitolu jest równy 8, co oznacza iż jest przetwarzany w organizmie z znikomym udziałem insuliny a wartość energetyczna to tylko 240kcal na 100g czyli 12kcal na łyżeczkę (5g)

proces produkcji ksylitolu odbywa się w firmie Danisco Sweeteners w Finlandii. Technologia ta jest bardzo innowacyjna i przychylna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się tam bez udziału drożdży.

Ksylitol nie mieści glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy.

Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.

Uwagi:

Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.

Nie podawać dzieciom do 3 roku życia.

Nie podawać zwierzętom.

właściwości ksylitolu

Jest świetną alternatywą dla osób odchudzających się - dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii aniżeli cukier. również łaknienie cukru. U stosujących dietę ksylitol umożliwia łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów.

Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż upraszcza mineralizację (rozszerza przyswajanie wapnia), przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu unosi niepodatność organizmu.

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z niepokaźnym udziałem insuliny, wskutek czego ma ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy 9-krotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki czemu jest bezpieczny dla diabetyków.

Przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia, utrzymując niski poziom insuliny.

Wieloletnie badania potwierdzają, iż ksylitol ma wyjątkowo korzystny wpływ na zęby. Potrafi usuwać nieznaczne ubytki próchnicze, a także zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - choćby już po umyciu zębów). Używanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (spory stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby).

Przywracając właściwy odczyn pH w ustach ksylitol zastępuje odświeżacze oddechu.

Grzybice, bakterie? użytkowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego i obniża występowanie alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. In. Owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym.

Ksylitol to w dodatku interesująca alternatywa dla sportowców jest bowiem wykorzystywany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. Podczas gdy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w udoskonalaniu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, jak ponadto poprzez spalanie tłuszczów i pomaga stabilizować stopnie insuliny i cukru we krwi.

________________________________________________________________________________

Ksylitol jest propozycją dla:

cukrzyków

chorych na grzybicę

dbających o zęby i dziąsła

„puszystych"

chorych na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologiczne

sportowców

dbających o linię

osób mających problem z nieświeżym oddechem

odpowiedni dla wegan

________________________________________________________________________________

użycie i sposób użycia ksylitolu:

Ksylitol stosujemy starannie w taki sam sposób jak zwykły cukier, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.

Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest szeroki - gotowanie, pieczenie, mrożenie.

Używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody, słodzić napoje, potrawy itp. Z uwzględnieniem, iż ksylitol nie jest pożywką dla drożdży oraz jest jest potężnie higroskopijny i nie ulega karmelizacji.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki