Cukier brzozowy 500g Ocena produktu:

od 19,99 PLN

oszczędzasz do 11%

  • Producent: Ksylitol
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol
  • Postać: sypany

SANTINI Ksylitol C transparentny 500g

elementy: Ksylitol 100% (substancja słodząca)

Kraj pochodzenia: Finlandia

Ksylitol nazywany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głownie brzozy.

Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego użytkowaną jako zamiennik białego cukru. Jego fizyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku.

Indeks glikemiczny ksylitolu jest równy 8, co oznacza iż jest przetwarzany w organizmie z nieznacznym udziałem insuliny a wartość energetyczna to jedynie 240kcal na 100g czyli 12kcal na łyżeczkę (5g)

cykl produkcji ksylitolu odbywa się w firmie Danisco Sweeteners w Finlandii. Technologia ta jest niezwykle innowacyjna i przychylna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się tam bez udziału drożdży.

Ksylitol nie posiada glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy.

Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.

Uwagi:

Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.

Nie podawać dzieciom do 3 roku życia.

Nie podawać zwierzętom.

właściwości ksylitolu

Jest znakomitą alternatywą dla osób odchudzających się - dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii aniżeli cukier. również łaknienie cukru. U stosujących dietę ksylitol umożliwia łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów.

Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż ułatwia mineralizację (powiększa przyswajanie wapnia), przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu unosi niepodatność organizmu.

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z niewielkim udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy 9-krotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki czemu jest bezpieczny dla diabetyków.

Przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia, utrzymując niski poziom insuliny.

Wieloletnie badania potwierdzają, że ksylitol ma niezwykle korzystny wpływ na zęby. Potrafi likwidować małe ubytki próchnicze i zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - choćby już po umyciu zębów). Użytkowanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (szeroki stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby).

Przywracając właściwy odczyn pH w ustach ksylitol zastępuje odświeżacze oddechu.

Grzybice, bakterie? wykorzystywanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz obniża obecność alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest wydajnym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. In. Owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym.

Ksylitol to w dodatku atrakcyjna alternatywa dla sportowców jest bowiem stosowany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. Podczas gdy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w ulepszaniu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, przez silny efekt kataboliczny, jak jeszcze przez spalanie tłuszczów oraz pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi.

________________________________________________________________________________

Ksylitol jest propozycją dla:

cukrzyków

chorych na grzybicę

dbających o zęby i dziąsła

„puszystych"

chorych na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologiczne

sportowców

dbających o linię

osób posiadających problem z nieświeżym oddechem

optymalny dla wegan

________________________________________________________________________________

użycie i sposób wykorzystania ksylitolu:

Ksylitol stosujemy dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.

Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest znaczny - gotowanie, pieczenie, mrożenie.

Używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody, słodzić napoje, potrawy itp. Z uwzględnieniem, że ksylitol nie jest pożywką dla drożdży, a także jest jest potężnie higroskopijny i nie ulega karmelizacji.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki