Santini (ksylitol) Cukier ksylitol 200g (40 sticksów x 5g) santini Ocena produktu:

od 15,79 PLN

oszczędzasz do 16%

  • Producent: SANTINI (ksylitol)
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol
  • Postać: saszetki

SANTINI Ksylitol 40 saszetek 200g

składniki: Ksylitol 100% (substancja słodząca)

Kraj pochodzenia: Finlandia

Ksylitol nazywny "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głownie brzozy.

Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego wykorzystywaną jako zamiennik białego cukru. Jego fiyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku.

Indeks glikemiczny ksylitolu jest równy 8, co oznacza że jest przetwarzany w organizmie z znikomym udziałem insuliny a wartość energetyczna to jedynie 240kcal na 100g czyli 12kcal na łyżeczkę (5g)

proces produkcji ksylitolu odywa się w firmie Danisco Sweeteners w Finlandii. Technologia ta jest bardzo postępowa i przyjazna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się tam bez udziału drożdży.

Ksylitol nie mieści glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy.

Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.

Uwagi:

Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.

Nie podawać dzieciom do 3 roku życia.

Nie podawać zwierzętom.

cechy ksylitolu

Jest znakomitą alternatywą dla osób odchudzających się - dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier. również łaknienie cukru. U stosujących dietę ksylitol zezwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów.

Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż upraszcza mineralizację (powiększa przyswajanie wapnia), przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podciąga wytrzymałość organizmu.

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z znikomym udziałem insuliny, wskutek czego ma ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy 9-krotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki czemu jest bezpieczny dla diabetyków.

Przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia, utrzymując niski poziom insuliny.

Wieloletnie badania potwierdzają, że ksylitol ma bardzo korzystny wpływ na zęby. Potrafi usuwać niewiele znaczące ubytki próchnicze i zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Używanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów jednocześnie dla grupy o wysokim ryzyku (spory stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby).

Przywracając właściwy odczyn pH w ustach ksylitol zastępuje odświeżacze oddechu.

Grzybice, bakterie? stosowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii wywołujących zapalenie ucha środkowego i zniża obecność alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest produktywnym środkiem przeciwko zgubnym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. In. Owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym.

Ksylitol to również interesująca alternatywa dla sportowców jest bowiem wykorzystywany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. W trakcie gdy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w polepszaniu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, jak jeszcze przez spalanie tłuszczów, a także pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi.

________________________________________________________________________________

Ksylitol jest propozycją dla:

cukrzyków

chorych na grzybicę

dbających o zęby i dziąsła

„puszystych"

chorych na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologiczne

sportowców

dbających o linię

osób mających problem z nieświeżym oddechem

optymalny dla wegan

________________________________________________________________________________

wykorzystanie i sposób zastosowania ksylitolu:

Ksylitol stosujemy precyzyjnie w taki sam sposób jak zwykły cukier, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.

Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest obszerny - gotowanie, pieczenie, mrożenie.

Używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody, słodzić napoje, potrawy itp. Z uwzględnieniem, iż ksylitol nie jest pożywką dla drożdży i jest jest solidnie higroskopijny i nie ulega karmelizacji.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki