Intenson Erytrol słodzik stołowy 500g

chwilowy brak towaru

  • Producent: INTENSON
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Wielkość opakowania: 500 g

OPISErytrol - Erytrytol 500g Intenson -słodzik, który ma zaledwie 0,2 kcal -ma zerowy indeks glikemiczny -hamuje działanie bakterii wywołujących ubytki w zębach -wyśmienity zamiennik konwencjonalnego cukru Erytrol i Erytrytol to nazwy zamienne tego samego towaru.

Jest to naturalny niskokaloryczny słodzik, który należy do grupy alkoholi polihydroksylowych, czyli cukrowych. Znajduje się on naturalnie w owocach takich jak melony, gruszki i winogrona i w kukurydzy, wodorostach, porostach i czerwonym winie.

W przemyśle pozyskiwany jest przez fermentację, jest to taki sam proces, jak przy produkcji serów, lecz zamiast mleka stosowane są owoce. Inny sposób pozyskiwania to wykorzystanie glukozy i przeróżnych gatunków drożdży albo glicerolu, jeszcze z użyciem mikroorganizmów, w tym przypadku Yarrowia lipolitica.Erytrytol ma delikatny słodki smak.

podczas spożywania pozostawia w ustach uczucie delikatnego chłodu. Posiada zerowy indeks glikemiczny, a co z tego wynika nie podwyższa poziomu glukozy we krwi. 1g erytrytolu to zaledwie ok. 0,2 kcal, dlatego nazywany jest „słodzikiem bez kalorii".

spośród występujących słodzików to najmniej kaloryczna opcja, która praktycznie nie zawierająca wartości odżywczych, dlatego nieprzeciętnie nada się dla osób kontrolujących kalorię, a także na redukcji.Jest użytkowany do pieczenia i gotowania redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw.

Po spożyciu jest momentalnie eliminowany z organizmu. Może być wykorzystywany przez diabetyków. Zaletą tego produktu jest to, że spożyty choćby w znacznych ilościach nie ma działania przeczyszczającego. Erytrol nie jest metabolizowany przez nasz organizm, ponieważ nie posiadamy enzymu, który aby go rozkładał w naszym organizmie.

Prawie kompletnie jest wydalany i nie wpływa on w ogóle na florę bakteryjną jelita. Można go stosować jako zamiennik konwencjonalnego cukru, który nad wyraz przypomina swym wyglądem. Znakomicie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, deserów, a także jako element ciast.

Erytrytol jest jednak mniej słodszy, posiada około 60-70% słodyczy sacharozy (cukru), co warto uwzględnić w przepisach, gdy zamieniamy te produkty.Erytrytol ma pozytywny wpływ na nasz organizm poprzez pełnienie funkcji antyoksydantu i ochronę zębów.

Jako antyoksydant łączy się z wolnymi rodnikami i chroni nasz organizm przed ich zgubnym działaniem. Też zdolność hamowania fermentacji cukrów, która zachodzi przez bakterie typu Streptococcus, które mogą powodować ubytki w zębach.W żywności erytrol coraz częściej wykorzystywany jest podczas produkcji zdrowych słodyczy, dżemów, owoców kandyzowanych, gum do żucia oraz produkcji suplementów diety dla osób, które muszą wykluczyć ze swojej diety cukier.

Nie pełni on tylko roli słodzika, stosowany jest także jako wzmacniacz smaku, przy zagęszczaniu oraz jako substancja, która uniemożliwia zmianie konsystencji, barwy i smaku towaru. CIEKAWOSTKIW produktach spożywczych w składzie wymieniany jest jako E968.W przepisach zamieniając cukier na erytrytol powinniśmy użyć proporcję: 5g cukru zamienić na ok.

7 g erytrytolu.Dodawany jest nieraz w produktach do innych słodzików, takich jak aspartam, aby niwelować ich niepożądany posmak i poprawić słodki smak. W kosmetyce użytkowany jest jako zamiennik gliceryny, która pełni funkcje konserwantu, czyli broni towar przed zepsuciem.

składniki100% erytrytol. Wartość odżywcza w 100g Wartość energetyczna 0 kJ / 0 kcal Tłuszcz 0 g Węglowodany, w tym: – cukry, – skrobia, – alkohole wielowodorotlenowe 99 g 0 g 0 g 99 g Białko 0 g SPOSÓB zastosowaniaMoże być użytkowany do gotowania, pieczenia lub słodzenia, redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw.

Należy pamiętać, iż nie jest on tak słodki jak konwencjonalny cukier i osiąga około 75% jego słodyczy. INFORMACJA ALERGENNAWyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam i produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki