• Producent: PRONESS MyVita Proness Anita Karwacka-Rózga ul. Nowodworska 17, 59-220
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: erytrytol
OPIS Erytrytol erytrol 1000g MyVita - słodzik, który ma zaledwie 0,2 kcal- posiada zerowy indeks glikemiczny- hamuje działanie bakterii wywołujących ubytki w zębach- genialny zamiennik klasycznego cukru Erytrol i Erytrytol to nazwy zamienne tego samego artykułu. Jest to naturalny niskokaloryczny słodzik, który należy do grupy alkoholi polihydroksylowych, czyli cukrowych. Znajduje się on naturalnie w owocach takich jak melony, gruszki i winogrona oraz w kukurydzy, wodorostach, porostach i czerwonym winie. W przemyśle pozyskiwany jest poprzez fermentację, jest to taki sam proces, jak przy produkcji serów, ale zamiast mleka używane są owoce. Inny sposób pozyskiwania to użycie glukozy i najróżniejszych gatunków drożdży lub glicerolu, w dodatku z użyciem mikroorganizmów, w tym przypadku Yarrowia lipolitica.Erytrytol ma delikatny słodki smak. W trakcie spożywania pozostawia w ustach uczucie delikatnego chłodu. Posiada zerowy indeks glikemiczny, a co za tym idzie nie podciąga poziomu glukozy we krwi. 1g erytrytolu to zaledwie ok. 0,2 kcal, dlatego nazywany jest „słodzikiem bez kalorii". Spomiędzy występujących słodzików to najmniej kaloryczna opcja, która praktycznie nie zawierająca wartości odżywczych, dlatego nadzwyczajnie nada się dla osób kontrolujących kalorię oraz na redukcji.Jest używany do pieczenia i gotowania redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw. Po spożyciu jest błyskawicznie eliminowany z organizmu. Może być wykorzystywany poprzez diabetyków. Zaletą tego artykułu jest to, iż spożyty choćby w wielkich ilościach nie ma działania przeczyszczającego. Erytrol nie jest metabolizowany poprzez nasz organizm, ponieważ nie posiadamy enzymu, który żeby go rozkładał w naszym organizmie. Prawie kompletnie jest wydalany i nie wpływa on w ogóle na florę bakteryjną jelita. Można go stosować jako zamiennik konwencjonalnego cukru, który wyjątkowo przypomina swym wyglądem. Genialnie pasuje do słodzenia kawy, herbaty, deserów, a także jako element ciast. Erytrytol jest jednak mniej słodszy, posiada około 60-70% słodyczy sacharozy (cukru), co warto uwzględnić w przepisach, gdy zamieniamy te produkty.Erytrytol ma pozytywny wpływ na nasz organizm poprzez pełnienie funkcji antyoksydantu oraz ochronę zębów. Jako antyoksydant łączy się z wolnymi rodnikami i broni nasz organizm przed ich destrukcyjnym działaniem. Na dodatek zdolność hamowania fermentacji cukrów, która zachodzi poprzez bakterie typu Streptococcus, które mogą powodować ubytki w zębach.W żywności erytrol coraz częściej użytkowany jest podczas produkcji zdrowych słodyczy, dżemów, owoców kandyzowanych, gum do żucia oraz produkcji suplementów diety dla osób, które muszą wykluczyć ze swej diety cukier. Nie pełni on tylko roli słodzika, wykorzystywany jest również jako wzmacniacz smaku, przy zagęszczaniu oraz jako substancja, która zapobiega zmianie konsystencji, barwy oraz smaku produktu. CIEKAWOSTKIW produktach spożywczych w składzie wymieniany jest jako E968.W przepisach zamieniając cukier na erytrytol powinniśmy wykorzystać proporcję: 5g cukru zamienić na ok. 7g erytrytolu.Dodawany jest niejednokrotnie w produktach do innych słodzików, takich jak aspartam, by niwelować ich niepożądany posmak i poprawić słodki smak. W kosmetyce użytkowany jest jako zamiennik gliceryny, która pełni funkcje konserwantu, czyli chroni artykuł przed zepsuciem. ElementyErytrytol (E968) 100%. Masa netto: 1000 g SPOSÓB użyciaStosować do słodzenia gorących napojów, do wypieków, do przyrządzania deserów i wszędzie tam gdzie z zasady używa się substancji słodzących. INFORMACJA ALERGENNAProdukt może zawierać gluten, soje, orzechy arachidowe (i inne orzechy), sezam oraz gorczyce. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki