Proness myvita proness anita karwacka-rózga ul. nowodworska 17, 59-220 Erytrytol erytrol 1000g myvita (5906395684816)

chwilowy brak towaru

  • Producent: PRONESS MyVita Proness Anita Karwacka-Rózga ul. Nowodworska 17, 59-220
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: erytrytol
  • Wielkość opakowania: 1000 g

OPIS Erytrol i Erytrytol to nazwy zamienne tego samego artykułu. Jest to naturalny niskokaloryczny słodzik, który należy do grupy alkoholi polihydroksylowych, czyli cukrowych. Znajduje się on naturalnie w owocach takich jak melony, gruszki i winogrona, a także w kukurydzy, wodorostach, porostach i czerwonym winie.

W przemyśle pozyskiwany jest przez fermentację, jest to taki sam proces, jak przy produkcji serów, ale zamiast mleka stosowane są owoce. Inny sposób pozyskiwania to wykorzystanie glukozy i rozmaitych gatunków drożdży lub glicerolu, w dodatku z użyciem mikroorganizmów, w tym przypadku Yarrowia lipolitica.Erytrytol ma delikatny słodki smak.

podczas spożywania pozostawia w ustach uczucie delikatnego chłodu. Ma zerowy indeks glikemiczny, a co za tym idzie nie wznosi poziomu glukozy we krwi. 1g erytrytolu to zaledwie ok. 0,2 kcal, dlatego nazywany jest „słodzikiem bez kalorii".

spośród występujących słodzików to najmniej kaloryczna opcja, która praktycznie nie zawierająca wartości odżywczych, dlatego wspaniale nada się dla osób kontrolujących kalorię i na redukcji.Jest używany do pieczenia i gotowania redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw.

Po spożyciu jest ekspresowo eliminowany z organizmu. Może być użytkowany przez diabetyków. Zaletą tego artykułu jest to, że spożyty nawet w wielkich ilościach nie ma działania przeczyszczającego. Erytrol nie jest metabolizowany poprzez nasz organizm, ponieważ nie posiadamy enzymu, który aby go rozkładał w naszym organizmie.

Prawie w pełni jest wydalany i nie wpływa on w ogóle na florę bakteryjną jelita. Można go stosować jako zamiennik konwencjonalnego cukru, który niezwykle przypomina swym wyglądem. Perfekcyjnie pasuje do słodzenia kawy, herbaty, deserów oraz jako element ciast.

Erytrytol jest jednak mniej słodszy, posiada około 60-70% słodyczy sacharozy (cukru), co warto uwzględnić w przepisach, gdy zamieniamy te produkty.Erytrytol ma pozytywny wpływ na nasz organizm poprzez pełnienie funkcji antyoksydantu i ochronę zębów.

Jako antyoksydant łączy się z wolnymi rodnikami i chroni nasz organizm przed ich destrukcyjnym działaniem. Także zdolność hamowania fermentacji cukrów, która zachodzi poprzez bakterie typu Streptococcus, które mogą wywoływać ubytki w zębach.W żywności erytrol coraz częściej wykorzystywany jest w trakcie produkcji zdrowych słodyczy, dżemów, owoców kandyzowanych, gum do żucia i produkcji suplementów diety dla osób, które muszą wykluczyć ze swojej diety cukier.

Nie pełni on tylko roli słodzika, używany jest jeszcze jako wzmacniacz smaku, przy zagęszczaniu, a także jako substancja, która uniemożliwia zmianie konsystencji, barwy, a także smaku towaru. CIEKAWOSTKIW produktach spożywczych w składzie wymieniany jest jako E968.W przepisach zamieniając cukier na erytrytol powinniśmy użyć proporcję: 5g cukru zamienić na ok.

7g erytrytolu.Dodawany jest niejednokrotnie w produktach do innych słodzików, takich jak aspartam, żeby niwelować ich niepożądany posmak i poprawić słodki smak. W kosmetyce stosowany jest jako zamiennik gliceryny, która pełni funkcje konserwantu, czyli broni artykuł przed zepsuciem.

komponentyErytrytol (E968) 100%. Masa netto: 1000 g SPOSÓB użyciaStosować do słodzenia gorących napojów, do wypieków, do przyrządzania deserów i wszędzie tam gdzie głównie używa się substancji słodzących.

INFORMACJA ALERGENNAProdukt może zawierać gluten, soje, orzechy arachidowe (i inne orzechy), sezam i gorczyce. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki