Erytrytol erytrol 250g MyVita

chwilowy brak towaru

  • Producent: PRONESS MyVita Proness Anita Karwacka-Rózga ul. Nowodworska 17, 59-220
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: erytrytol
  • Wielkość opakowania: 250 g
OPIS Erytrytol erytrol 250g MyVita - słodzik, który ma zaledwie 0,2 kcal- posiada zerowy indeks glikemiczny- hamuje działanie bakterii wywołujących ubytki w zębach- perfekcyjny zamiennik tradycyjnego cukru Erytrol i Erytrytol to nazwy zamienne tego samego artykułu. Jest to naturalny niskokaloryczny słodzik, który należy do grupy alkoholi polihydroksylowych, czyli cukrowych. Znajduje się on naturalnie w owocach takich jak melony, gruszki i winogrona, a także w kukurydzy, wodorostach, porostach i czerwonym winie. W przemyśle pozyskiwany jest poprzez fermentację, jest to taki sam proces, jak przy produkcji serów, lecz zamiast mleka wykorzystywane są owoce. Inny sposób pozyskiwania to wykorzystanie glukozy i przeróżnych gatunków drożdży albo glicerolu, dodatkowo z zastosowaniem mikroorganizmów, w tym przypadku Yarrowia lipolitica.Erytrytol ma delikatny słodki smak. Podczas spożywania pozostawia w ustach uczucie delikatnego chłodu. Posiada zerowy indeks glikemiczny, a co z tego wynika nie podciąga poziomu glukozy we krwi. 1g erytrytolu to zaledwie ok. 0,2 kcal, dlatego nazywany jest „słodzikiem bez kalorii". Spośród występujących słodzików to najmniej kaloryczna opcja, która praktycznie nie zawierająca wartości odżywczych, dlatego perfekcyjnie nada się dla osób kontrolujących kalorię oraz na redukcji.Jest wykorzystywany do pieczenia i gotowania redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw. Po spożyciu jest prędko eliminowany z organizmu. Może być stosowany przez diabetyków. Zaletą tego towaru jest to, iż spożyty nawet w obszernych ilościach nie ma działania przeczyszczającego. Erytrol nie jest metabolizowany poprzez nasz organizm, ponieważ nie posiadamy enzymu, który by go rozkładał w naszym organizmie. Prawie w całości jest wydalany i nie wpływa on w ogóle na florę bakteryjną jelita. Można go stosować jako zamiennik klasycznego cukru, który bardzo przypomina swym wyglądem. Znakomicie pasuje do słodzenia kawy, herbaty, deserów oraz jako składnik ciast. Erytrytol jest jednak mniej słodszy, posiada około 60-70% słodyczy sacharozy (cukru), co warto uwzględnić w przepisach, gdy zamieniamy te produkty.Erytrytol ma pozytywny wpływ na nasz organizm poprzez pełnienie funkcji antyoksydantu i ochronę zębów. Jako antyoksydant łączy się z wolnymi rodnikami i broni nasz organizm przed ich zgubnym działaniem. Także zdolność hamowania fermentacji cukrów, która zachodzi poprzez bakterie typu Streptococcus, które mogą wywoływać ubytki w zębach.W żywności erytrol coraz częściej stosowany jest w trakcie produkcji zdrowych słodyczy, dżemów, owoców kandyzowanych, gum do żucia i produkcji suplementów diety dla osób, które muszą wykluczyć ze swojej diety cukier. Nie pełni on tylko roli słodzika, użytkowany jest także jako wzmacniacz smaku, przy zagęszczaniu i jako substancja, która uniemożliwia zmianie konsystencji, barwy oraz smaku produktu. CIEKAWOSTKIW produktach spożywczych w składzie wymieniany jest jako E968.W przepisach zamieniając cukier na erytrytol powinniśmy użyć proporcję: 5g cukru zamienić na ok. 7g erytrytolu.Dodawany jest często w produktach do innych słodzików, takich jak aspartam, żeby niwelować ich niepożądany posmak i poprawić słodki smak. W kosmetyce używany jest jako zamiennik gliceryny, która pełni funkcje konserwantu, czyli broni artykuł przed zepsuciem. ElementyErytrytol (E968) 100%. Masa netto: 250 g SPOSÓB użyciaStosować do słodzenia gorących napojów, do wypieków, do przyrządzania deserów i wszędzie tam gdzie przede wszystkim używa się substancji słodzących. INFORMACJA ALERGENNAProdukt może zawierać gluten, soje, orzechy arachidowe (i inne orzechy), sezam oraz gorczyce. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki