Intenson ksylitol chrl 500g (5903240278046) Ocena produktu:

od 22,99 PLN

oszczędzasz do 2%

  • Producent: INTENSON
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol

OPIS Ksylitol słodzik stołowy 500g Intenson -posiada 40% mniejszą kaloryczność niż cukier -1 gram to 2,4 kalorii -indeks glikemiczny ksylitolu to jedynie 8 -ogranicza pH w jamie ustnej -usprawnia wchłanianie wapnia w organizmie Ksylitol, cukier kukurydziany - słodzik stołowy.

Ksylitol jest to substancja słodząca pochodzenia roślinnego. Naturalnie występuje w malinach, truskawkach, śliwkach, a choćby w kalafiorze. Ksylitol fiński to ksylitol pochodzący z brzozy. Samo określenie ksylitol może dotyczyć innych owoców i warzyw.

Wtedy przede wszystkim jest on produkowany z kukurydzy. W zależności od towaru z jakiego jest pozyskiwany mamy najróżniejsze metody pozyskiwania. Brzozowy wytwarzany jest przez fermentację przeprowadzoną przez bakterie i drożdże.

Natomiast ten z kukurydzy produkowany jest przez hydrolizę biomasy. Ma on wygląd i słodycz podobne do zwykłego cukru,zawiera 40% mniej kalorii. Ponadto ma bardzo niski indeks glikemiczny IG = 8, więc nie sprawia skoków poziomu cukru i stężenia insuliny we krwi.

1 gram to zaledwie 2,4 kalorii. Jego indeks glikemiczny wynosi wyłącznie 8, dla porównania tradycyjna sachoroza to IG = 70, a glukoza to aż IG = 100. Dlatego prawidłowo spełni oczekiwania jako zamiennik cukru u osób, które w swej diecie powinny wykluczyć produkty z wysokim indeksem glikemicznym, a nie chcą zrezygnować ze słodzenia kawa, herbaty albo słodkich przekąsek i ciast.W żywności ksylitol znajduje się przede wszystkim w gumach do żucia i cukierkach.

Coraz częściej jest stosowany jako zamiennik cukru w zdrowych wersjach słodyczy i ciastach. Genialnie pasuje do słodzenia kawy, herbaty, smoothie, deserów i lodów. Jest on oporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego bez obaw możemy zamieniać cukier w przepisach na ksylitol.obecność ksylitolu w gumach nie jest przypadkowa.

podczas spożywania ksylitolu nie fermentuje on z bakteriami a co za tym idzie nie kreujeją się kwasy, które mają negatywny wpływ na szkliwo. Ma on wpływ także na obniżenie pH jamy ustnej oraz rozszerzoną produkcję śliny, co pozytywnie wpływa na stan naszych zębów.

Ksylitol wpływa w dodatku na ułatwienie wchłaniania wapnia, dlatego warto, aby osoby, które borykają się niedoborami uwzględniły go w swojej diecie. Posiada on jednak jedną wadę, przy zbyt dużym spożywaniu może powodować przeczyszczenie, dlatego warto kontrolować pożywaną ilość w ciągu dnia.

CIEKAWOSTKI Nasz organizm jest w stanie stwarzać ksylitol sam, zachodzi to podczas przemian metabolicznych w trakcie trawienia. Zamieniając w przepisach cukier na ksylitol dodajemy jego taką samą liczba jak klasycznego cukru, ponieważ jego słodkość jest do siebie zbliżona.

W żywności w składzie występuje pod symbolem E967. Komponenty100% Ksylitol. SPOSÓB użyciastosować jak cukier biały. Należy wprowadzać do diety stopniowo (zaczynając od ½ łyżeczki dziennie). Zaleca się maksymalne spożycie do 10 łyżeczek dziennie.

Nie podawać zwierzętom! Wartość odżywcza** w 100g w porcji (1 łyżeczka - 5g) Wartość energetyczna 1 004kJ/240kcal 50kJ/12kcal Tłuszcz 0g 0g Węglowodany, w tym: - skrobia - cukier - alk. Wielowodorotlenowe 99,5g 0g 0g 99,5g 4,97g 0g 0g 4,97g Białko 0g 0g Sól 0g 0g PRZECHOWYWANIEPrzechowywanie w suchym i chłodnym miejscu.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki