chwilowy brak towaru
Ksylitol jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany z brzozy.
Jest jednakowo słodki jak zwykły cukier,gromadzi o 40% kalorii mniej.
Informujemy, iż oferowany poprzez nas cukier brzozowy Ksylitol pochodzi z Finlandii. produkt ten wytworzony jest przez producenta Danisco Sweeteners- jedynego producenta oryginalnego ksylitolu w Europie., Ksylitol pozyskiwany jest o z drewna brzozy z dodatkiem innych drzew liściastych pochodzących z adekwatnego drzewostanu o wysokiej jakości naturalnej.
równocześnie pragniemy zaznaczyć, że nie rozprowadzamy ksylitolu uzyskiwanego z kolb kukurydzy, jaki wytwarzany jest aktualnie w Chinach poprzez większość firm, także europejskich.
atest pochodzenia ksylitolu i dokument analityczny wystawiony przez producenta znajdą Państwo poniżej.
Na terenie Polski Ksylitol został dopuszczony do spożycia i sprzedaży na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 marca 2003 roku (poz. 805).
Ksylitol został też dopuszczony do celów spożywczych na terenie Unii Europejskiej według Sweetener Directive w 1994 roku.