• Producent: AKA
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol

Drobno zmielony puder ksylitolowy w formie naśladującej tzw.,,cukier puder". Nieprzeciętny do ciast, deserów i słodkich przekąsek.

Ksylitol jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z zupełnie odwrotnym wynikiem.

Jest tzw. Alkoholem cukrowym, uzyskiwanym typowo z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów sześcio- i dwunastowęglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego ma ponad czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy i dziewięciokrotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu jest nad wyraz bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Na dodatek mieści prawie dwa razy mniej kalorii aniżeli cukier. Zwiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi niepodatność organizmu. Przywraca właściwe pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - choćby już po umyciu zębów). Wykorzystywanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii, a tym samym zniża ryzyko powstania zapalenia ucha środkowego oraz alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest wydajnym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. In. Owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. także łaknienie cukru.

Zakres temperatur w jakich można stosować KSYLITOL jest szeroki (pieczenie, gotowanie, mrożenie).

KSYLITOL generuje w organizmie odczyn zasadowy (a nie kwasowy, jak cukier, który „karmi" bakterie i komórki rakowe), a więc wskazany jest przy:

- próchnicy zębów i chorobach dziąseł,

- suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny),

- zapaleniu ucha środkowego,

- przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych,

- infekcjach górnych dróg oddechowych (nieżyt nosa, infekcje gardła i zatok),

- nadkwasocie żołądka, alergii, astmie,

- eliminuje niemiły zapach z ust,

na dodatek:

- używany jako środek zmniejszający ryzyko powstania bakteryjnego zakażenia płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę,

- ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (np. Przy kandydozie).

KSYLITOL tak samo słodki jak cukier dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii (a więc dla puszystych), ogranicza łaknienie na słodycze.

Zaleca się spożywanie do 15 g ksylitolu dziennie (ok. 3 łyżeczek). Wyodrębnione jest dochodzić do tej ilości stopniowo (najlepiej zaczynać od ½ łyżeczki do herbaty). Zbyt wielkie spożycie bez przygotowania może skutkować lekkim rozwolnieniem, które mija w niedługim czasie, jaki potrzebny jest na powiększenie wydzielania enzymów trawiących takie dawki słodzika. Dlatego także nie należy podawać ksylitolu śladowym dzieciom ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych. Fińscy naukowcy utrzymują, że docelowo wyznaczone jest spożywanie do 40 g ksylitolu dziennie.

pojemność: 250g pudru

Producent: DANISCO FINLANDIA

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki