• Producent: AKA
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol

Ksylitol jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, lecz działającym na organizm z zupełnie odwrotnym konsekwencją.

Jest tzw. Alkoholem cukrowym, uzyskiwanym z zasady z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów sześcio- i dwunastowęglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z niewielkim udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy i dziewięciokrotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki czemu jest szczególnie bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Dodatkowo posiada prawie dwa razy mniej kalorii aniżeli cukier. Rozszerza przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podwyższa wytrzymałość organizmu. Przywraca właściwe pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Stosowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii, a tym samym zniża ryzyko powstania zapalenia ucha środkowego, a także alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest sprawnym środkiem przeciwko destrukcyjnym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. In. Owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. również łaknienie cukru.

Zakres temperatur w jakich można stosować KSYLITOL jest obfity (pieczenie, gotowanie, mrożenie).

KSYLITOL buduje w organizmie odczyn zasadowy (a nie kwasowy, jak cukier, który „karmi" bakterie i komórki rakowe), a więc wyznaczony jest przy:

- próchnicy zębów i chorobach dziąseł,

- suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny),

- zapaleniu ucha środkowego,

- przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych,

- infekcjach górnych dróg oddechowych (nieżyt nosa, infekcje gardła i zatok),

- nadkwasocie żołądka, alergii, astmie,

- usuwa niemiły zapach z ust,

na dodatek:

- używany jako środek ograniczający ryzyko powstania bakteryjnego zakażenia płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę,

- ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (np. Przy kandydozie).

KSYLITOL równie słodki jak cukier dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii (a więc dla puszystych), zmniejsza łaknienie na słodycze.

Zaleca się spożywanie do 15 g ksylitolu dziennie (ok. 3 łyżeczek). Wskazane jest dochodzić do tej ilości stopniowo (najlepiej zaczynać od ½ łyżeczki do herbaty). Zbyt szerokie spożycie bez przygotowania może skutkować lekkim rozwolnieniem, które mija w krótkim czasie, jaki niezbędny jest na zwiększenie wydzielania enzymów trawiących takie dawki słodzika. Dlatego też nie należy podawać ksylitolu niepokaźnym dzieciom ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych. Fińscy naukowcy utrzymują, że docelowo wskazane jest spożywanie do 40 g ksylitolu dziennie.

pojemność: 50 saszetek po 5g każda = 250g

Producent: DANISCO FINLANDIA

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki