• Producent: STANLAB ul. Karola Olszewskiego 13, 20-481 Lublin, Polska, Dystrybutor
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol
  • Wielkość opakowania: 500 g
OPIS Ksylitol Danisco fiński brzozowy 500g STANLAB -ma 40% mniejszą kaloryczność niż cukier -1 gram to 2,4 kalorii -indeks glikemiczny ksylitolu to wyłącznie 8 -ogranicza pH w jamie ustnej -upraszcza wchłanianie wapnia w organizmie Ksylitol to przede wszystkim cukier brzozowy, lecz może być on również pozyskiwany z innych towarów roślinnych. Jest on alkoholem polihydroksylowym, czyli cukrowym, pochodną ksylozy. Jego struktura wpływa na pobudzanie receptorów odpowiadającym za słodki smak na języku. Naturalnie występuje w malinach, truskawkach, śliwkach, a nawet w kalafiorze. Ksylitol fiński to ksylitol pochodzący z brzozy. Samo określenie ksylitol może dotyczyć innych owoców i warzyw. Wtedy najczęściej jest on wytworzony z kukurydzy. W zależności od towaru z jakiego jest pozyskiwany mamy przeróżne metody pozyskiwania. Brzozowy wytwarzany jest przez fermentację przeprowadzoną poprzez bakterie i drożdże. Natomiast ten z kukurydzy wytworzony jest poprzez hydrolizę biomasy. Ksylitol, który wyglądem przypomina cukier oraz nawet podobną słodkość różni się od niego niezwykle zawartością kalorii. Jego kaloryczność jest znacznie mniejsza, choćby do 40%. 1 gram to zaledwie 2,4 kalorii. Jego indeks glikemiczny wynosi tylko 8, dla porównania tradycyjna sachoroza to IG = 70, a glukoza to aż IG = 100. Dzięki temu ksylitol nie podciąga nam tak wyraźnie poziomu cukru we krwi jak tradycyjny cukier. Dlatego korzystnie stanie na wysokości zadania jako zamiennik cukru u osób, które w swej diecie powinny wykluczyć produkty z wysokim indeksem glikemicznym, a nie chcą zrezygnować ze słodzenia kawa, herbaty lub słodkich przekąsek i ciast. W żywności ksylitol znajduje się z zasady w gumach do żucia i cukierkach. Coraz częściej jest wykorzystywany jako zamiennik cukru w zdrowych wersjach słodyczy i ciastach. Rewelacyjnie pasuje do słodzenia kawy, herbaty, smoothie, deserów i lodów. Jest on niepodatny na działanie wysokiej temperatury, dlatego bez obaw możemy zamieniać cukier w przepisach na ksylitol. Obecność ksylitolu w gumach nie jest przypadkowa. Podczas spożywania ksylitolu nie fermentuje on z bakteriami a co z tego wynika nie budujeją się kwasy, które posiadają negatywny wpływ na szkliwo. Ma on wpływ ponadto na obniżenie pH jamy ustnej, a także rozszerzoną produkcję śliny, co pozytywnie wpływa na stan naszych zębów. Ksylitol wpływa także na ułatwienie wchłaniania wapnia, dlatego warto, by osoby, które borykają się niedoborami uwzględniły go w swojej diecie. Ma on jednak jedną wadę, przy zbyt obszernym spożywaniu może powodować przeczyszczenie, dlatego warto kontrolować pożywaną liczba w ciągu dnia. CIEKAWOSTKI Nasz organizm jest w stanie generować ksylitol sam, zachodzi to w trakcie przemian metabolicznych w trakcie trawienia. Zamieniając w przepisach cukier na ksylitol dodajemy jego taką samą ilość jak klasycznego cukru, ponieważ jego słodkość jest do siebie zbliżona. W żywności w składzie występuje pod symbolem E967. Elementy Ksylitol fiński 100%. Wartość odżywcza: g w 100g artykułu *% RWS Wartość energetyczna 1000 kJ/240 kcal 12% Tłuszcz 0 g 0 % w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0% Węglowodany – w tym cukry - w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole) 99,8 g 0,2 g 98,5 g 38% 0% 38% Białko 0 g 0% Błonnik 0 g - Sól (sód x 2,5) 0 g 0% *RWS - Referencyjna wartość spożycia. SPOSÓB użyciaJako słodzik stołowy, 1 łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego. INFORMACJA ALERGENNA towar może zawierać: gorczycę, seler, zboża zawierające gluten, sezam, orzechy ziemne, inne orzechy, dwutlenek siarki. PRZECHOWYWANIE Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki