chwilowy brak towaru
OPIS Ksylitol słodzik stołowy 1000g Intenson -ma 40% mniejszą kaloryczność niż cukier -1 gram to 2,4 kalorii -indeks glikemiczny ksylitolu to jedynie 8 -obniża pH w jamie ustnej -ułatwia wchłanianie wapnia w organizmie Ksylitol, cukier kukurydziany - słodzik stołowy.
Ksylitol jest to substancja słodząca pochodzenia roślinnego. Naturalnie występuje w malinach, truskawkach, śliwkach, a nawet w kalafiorze. Ksylitol fiński to ksylitol pochodzący z brzozy. Samo określenie ksylitol może dotyczyć innych owoców i warzyw.
Wtedy na ogół jest on produkowany z kukurydzy. W zależności od towaru z jakiego jest pozyskiwany mamy różnorodne metody pozyskiwania. Brzozowy tworzony jest poprzez fermentację przeprowadzoną przez bakterie i drożdże.
Natomiast ten z kukurydzy wyprodukowany jest przez hydrolizę biomasy. Ma on wygląd i słodycz podobne do zwykłego cukru,mieści 40% mniej kalorii. Na dodatek ma wyjątkowo niski indeks glikemiczny IG = 8, więc nie powoduje skoków poziomu cukru i stężenia insuliny we krwi.
1 gram to zaledwie 2,4 kalorii. Jego indeks glikemiczny wynosi jedynie 8, dla porównania klasyczna sachoroza to IG = 70, a glukoza to aż IG = 100. Dlatego prawidłowo stanie na wysokości zadania jako zamiennik cukru u osób, które w swojej diecie powinny wykluczyć produkty z wysokim indeksem glikemicznym, a nie chcą zrezygnować ze słodzenia kawa, herbaty albo słodkich przekąsek i ciast.W żywności ksylitol znajduje się przeważnie w gumach do żucia i cukierkach.
Coraz częściej jest wykorzystywany jako zamiennik cukru w zdrowych wersjach słodyczy i ciastach. Wspaniale pasuje do słodzenia kawy, herbaty, smoothie, deserów i lodów. Jest on odporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego bez obaw możemy zamieniać cukier w przepisach na ksylitol.występowanie ksylitolu w gumach nie jest przypadkowa.
podczas spożywania ksylitolu nie fermentuje on z bakteriami a co z tego wynika nie tworzyją się kwasy, które mają negatywny wpływ na szkliwo. Ma on wpływ na dodatek na obniżenie pH jamy ustnej, a także zwiększoną produkcję śliny, co pozytywnie wpływa na stan naszych zębów.
Ksylitol wpływa w dodatku na ułatwienie wchłaniania wapnia, dlatego warto, żeby osoby, które borykają się niedoborami uwzględniły go w swojej diecie. Posiada on jednak jedną wadę, przy zbyt pokaźnym spożywaniu może powodować przeczyszczenie, dlatego warto kontrolować pożywaną liczba w ciągu dnia.
CIEKAWOSTKINasz organizm jest w stanie stwarzać ksylitol sam, zachodzi to w trakcie przemian metabolicznych podczas trawienia.Zamieniając w przepisach cukier na ksylitol dodajemy jego taką samą liczba jak tradycyjnego cukru, ponieważ jego słodkość jest do siebie zbliżona.W żywności w składzie występuje pod symbolem E967.
elementy100% Ksylitol. SPOSÓB zastosowaniastosować jak cukier biały. Należy wprowadzać do diety stopniowo (rozpoczynając od ½ łyżeczki dziennie). Zaleca się maksymalne spożycie do 10 łyżeczek dziennie. Nie podawać zwierzętom!
Wartość odżywcza** w 100g w porcji (1 łyżeczka - 5g) Wartość energetyczna 1 004kJ/240kcal 50kJ/12kcal Tłuszcz 0g 0g Węglowodany, w tym: - skrobia - cukier - alk. Wielowodorotlenowe 99,5g 0g 0g 99,5g 4,97g 0g 0g 4,97g Białko 0g 0g Sól 0g 0g PRZECHOWYWANIEPrzechowywanie w suchym i chłodnym miejscu.