Melasa z trzciny cukrowej

chwilowy brak towaru

  • Producent: Eko-Natural
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: cukier brązowy

organiczna melasa z trzciny cukrowej to ciemnobrązowy, gęsty i słodki syrop. Dzięki swym dobroczynnym właściwościom popularnie nazywana czarnym złotem. Ze względu na to, że jest bardzo słodka wystarczy zastosować jej mało, aby uzyskać trafnie słodki smak.

Zaleca się spożywać 1 łyżkę melasy dziennie. Melasa jest polecana dzieciom, kobietom w ciąży, osobom starszym i ponadto sportowcom, stanowi bogate źródło żelaza niehemowego (trudniej wchłanianego; wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym ułatwiają witamina C, aminokwasy takie jak lizyna czy histydyna, a także niskie pH soku żołądkowego).

Melasa może zastąpić biały cukier, miód, konfitury czy słodzik. Wykorzystywana jest do wyrobu alkoholu, drożdży piekarniczych, ciast, tortów i pierników, można ją dodawać do marynat czy sosów. Nadaje się do jogurtu, twarogu, naleśników, ryżu.

Znajduje ponadto zastosowanie w kosmetyce, ulepszając kondycję skóry i włosów.

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki