• Producent: Santini
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol
SANTINI Ksylitol Cukier transparentny Torebka 1 kg składniki: Ksylitol 100% (substancja słodząca) Kraj pochodzenia: Finlandia Ksylitol nazywny "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głownie brzozy. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego użytkowaną jako zamiennik białego cukru. Jego fiyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku. Indeks glikemiczny ksylitolu jest równy 8, co oznacza że jest przetwarzany w organizmie z niepokaźnym udziałem insuliny a wartość energetyczna to jedynie 240kcal na 100g czyli 12kcal na łyżeczkę (5g) proces produkcji ksylitolu odywa się w firmie Danisco Sweeteners w Finlandii. Technologia ta jest niezwykle progresywna i przyjazna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się tam bez udziału drożdży. Ksylitol nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy. Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji. Uwagi: Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Nie podawać dzieciom do 3 roku życia. Nie podawać zwierzętom. Atrybuty ksylitolu Jest rewelacyjną alternatywądla osób odchudzających się- dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii niżeli cukier. Również łaknienie cukru.U stosujących dietę ksylitol umożliwia łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów. Zalecany jestdla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż ułatwia mineralizację (powiększa przyswajanie wapnia), przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podciąga wytrzymałość organizmu. Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z niedużym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy 9-krotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu jest bezpieczny dla diabetyków. Przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia, utrzymując niski poziom insuliny. Wieloletnie badania potwierdzają, iż ksylitol ma bardzokorzystny wpływ na zęby. Potrafi usuwać niepokaźne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej przez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Stosowanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (obszerny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby). Przywracając właściwy odczyn pH w ustach ksylitolzastępuje odświeżacze oddechu. Grzybice, bakterie?stosowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii wywołujących zapalenie ucha środkowego, a takżezmniejsza występowanie alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest efektywnym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. In. Owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. Ksylitol to też niebanalna alternatywadla sportowcówjest bowiem używany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. W trakcie gdy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w udoskonalaniu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, przez silny efekt kataboliczny, jak w dodatku przez spalanie tłuszczów oraz pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi. ________________________________________________________________________________ Ksylitol jest propozycją dla: cukrzyków chorych na grzybicę dbających o zęby i dziąsła „puszystych" chorych na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologiczne sportowców dbających o linię osób mających problem z nieświeżym oddechem optymalny dla wegan ________________________________________________________________________________ wykorzystanie i sposób użycia ksylitolu: Ksylitol stosujemy dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego. Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest wielki - gotowanie, pieczenie, mrożenie. Używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody, słodzić napoje, potrawy itp. Z uwzględnieniem, że ksylitol nie jest pożywką dla drożdży, a także jest jest potężnie higroskopijny i nie ulega karmelizacji.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki