SANTINI Ksylitol Cukier krystaliczny Torebka 1 kg

chwilowy brak towaru

  • Producent: Santini
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol
  • Wielkość opakowania: 1000 g

SANTINI Ksylitol Cukier transparentny Torebka 1 kg


składniki: Ksylitol 100% (substancja słodząca)
Kraj pochodzenia: Finlandia
Ksylitol nazywny "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głownie brzozy.
Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego użytkowaną jako zamiennik białego cukru. Jego fiyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku.
Indeks glikemiczny ksylitolu jest równy 8, co oznacza że jest przetwarzany w organizmie z niepokaźnym udziałem insuliny a wartość energetyczna to jedynie 240kcal na 100g czyli 12kcal na łyżeczkę (5g)
cykl produkcji ksylitolu odywa się w firmie Danisco Sweeteners w Finlandii. Technologia ta jest bardzo progresywna i przychylna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się tam bez udziału drożdży.
Ksylitol nie gromadzi glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy.
Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.

Uwagi:
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Nie podawać dzieciom do 3 roku życia.
Nie podawać zwierzętom.


cechy ksylitolu
Jest świetną alternatywą dla osób odchudzających się – dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii niżeli cukier. też łaknienie cukru. U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów.
Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż usprawnia mineralizację (powiększa przyswajanie wapnia), przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podwyższa niepodatność organizmu.
Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z niewiele znaczącym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy 9-krotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki czemu jest bezpieczny dla diabetyków.
Przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia, utrzymując niski poziom insuliny.
Wieloletnie badania potwierdzają, iż ksylitol ma wyjątkowo korzystny wpływ na zęby. Potrafi usuwać niepokaźne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej przez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Stosowanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (obszerny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby).
Przywracając właściwy odczyn pH w ustach ksylitol zastępuje odświeżacze oddechu.
Grzybice, bakterie? stosowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii wywołujących zapalenie ucha środkowego, a także zniża obecność alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko krzywdzącym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. In. Owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym.
Ksylitol to na dodatek ciekawa alternatywa dla sportowców jest bowiem użytkowany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. W trakcie gdy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w ulepszaniu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, jak na dodatek przez spalanie tłuszczów i pomaga stabilizować stopnie insuliny i cukru we krwi.
________________________________________________________________________________

Ksylitol jest propozycją dla:
cukrzyków
chorych na grzybicę
dbających o zęby i dziąsła
„puszystych"
chorych na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologiczne
sportowców
dbających o linię
osób posiadających problem z nieświeżym oddechem
adekwatny dla wegan
________________________________________________________________________________

użycie i sposób wykorzystania ksylitolu:
Ksylitol stosujemy skrupulatnie w taki sam sposób jak zwykły cukier, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.
Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest duży - gotowanie, pieczenie, mrożenie.
Używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody, słodzić napoje, potrawy itp. Z uwzględnieniem, że ksylitol nie jest pożywką dla drożdży i jest jest solidnie higroskopijny i nie ulega karmelizacji.

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki