• Producent: Targroch
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: erytrytol
  • Postać: sypany

OPIS Erytrytol 500g Targroch -słodzik, który posiada zaledwie 0,2 kcal-ma zerowy indeks glikemiczny-hamuje działanie bakterii wywołujących ubytki w zębach-rewelacyjny zamiennik konwencjonalnego cukru Erytrol i Erytrytol to nazwy zamienne tego samego produktu.

Jest to słodzik, który należy do grupy alkoholi polihydroksylowych, czyli cukrowych. Erytrytol naturalnie występuje w owocach takich jak melony, gruszki i winogrona i w kukurydzy, wodorostach, porostach i czerwonym winie.

W przemyśle pozyskiwany jest przez fermentację, jest to taki sam proces, jak przy produkcji serów, ale zamiast mleka używane są owoce. Inny sposób pozyskiwania to użycie glukozy i przeróżnych gatunków drożdży albo glicerolu, w dodatku z użyciem mikroorganizmów, w tym przypadku Yarrowia lipolitica.Można go stosować jako zamiennik konwencjonalnego cukru, który nad wyraz przypomina swoim wyglądem.

nadzwyczajnie pasuje do słodzenia kawy, herbaty, deserów oraz jako składnik ciast. Erytrytol jest jednak mniej słodszy, posiada około 60-70% słodyczy sacharozy (cukru), co warto uwzględnić w przepisach, gdy zamieniamy te produkty.

w trakcie spożywania pozostawia w ustach uczucie delikatnego chłodu. Jego zasadniczą przewagą nad cukrem jest z zasady jego niska zawartość kalorii i to,posiada zerowy indeks glikemiczny, a co z tego wynika nie unosi poziomu glukozy we krwi.

1g erytrytolu to zaledwie ok. 0,2 kcal, dlatego nazywany jest „słodzikiem bez kalorii". Spomiędzy występujących słodzików to najmniej kaloryczna opcja, która praktycznie nie zawierająca wartości odżywczych, dlatego idealnie nada się dla osób kontrolujących kalorię, a także na redukcji.

Erytrol nie jest metabolizowany przez nasz organizm, ponieważ nie posiadamy enzymu, który aby go rozkładał w naszym organizmie. Prawie całkowicie jest wydalany i nie wpływa on w ogóle na florę bakteryjną jelita.

Nie powinny go stosować dzieci poniżej 3 roku, życia ze względu na nie do końca rozwinięty układ pokarmowy, po za tym nie ma on przeciwwskazań i skutków ubocznych.Erytrytol ma pozytywny wpływ na nasz organizm poprzez pełnienie funkcji antyoksydantu, a także ochronę zębów.

Jako antyoksydant łączy się z wolnymi rodnikami i broni nasz organizm przed ich zgubnym działaniem. Na dodatek zdolność hamowania fermentacji cukrów, która zachodzi przez bakterie rodzaju Streptococcus, które mogą wywoływać ubytki w zębach.W żywności erytrol coraz częściej stosowany jest podczas produkcji zdrowych słodyczy, dżemów, owoców kandyzowanych, gum do żucia, a także produkcji suplementów diety dla osób, które muszą wykluczyć ze swojej diety cukier.

Nie pełni on tylko roli słodzika, stosowany jest ponadto jako wzmacniacz smaku, przy zagęszczaniu i jako substancja, która zapobiega zmianie konsystencji, barwy oraz smaku towaru. CIEKAWOSTKIW przepisach zamieniając cukier na erytrytol powinniśmy wykorzystać proporcję: 5g cukru zamienić na ok.

7g erytrytolu. Nie poleca się użytkowania erytrytolu do wypieku ciast drożdżowych, ponieważ wpływa on na spowolnienie wyrastania ciasta. W produktach spożywczych w składzie wymieniany jest jako E968. Dodawany jest niejednokrotnie w produktach do innych słodzików, takich jak aspartam, by niwelować ich niepożądany posmak i poprawić słodki smak.

W kosmetyce używany jest jako zamiennik gliceryny, która pełni funkcje konserwantu, czyli chroni artykuł przed zepsuciem. ElementySłodzik stołowy na bazie erytrytolu. Wartość odżywcza produktu W 100g Wartość energetyczna 0 kJ / 0 kcal Tłuszcz -w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g0g Węglowodany- w tym cukry 100g0g Błonnik 0g Białko 0g Sól 0g SPOSÓB wykorzystaniaStosować w taki sam sposób jak zwykły cukier.

PRZECHOWYWANIEPrzechowywać w miejscu suchym w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętym opakowaniu. INFORMACJA O ALERGENACHW zakładzie pakowana są jeszcze: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różnorodne orzechy.

Pomimo dołożenia wszelakich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie znikomych ilości tych surowców.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki