• Producent: BadaPak
  • Kategoria: Kasze, makarony, ryże
  • Rodzaj: ryż
Ryż brązowy naturalny długi

Ryż brązowy to ziarno ryżu, z którego zaraz po zbiorze ręcznie lub mechanicznie usunięto najszczególniej zewnętrzną, niejadalną warstwę. Powstaje w ten sposób częściowo obłuskane, pełnoziarniste ziarno, zwane naturalnym. Ziarno ma wydłużony zarys i brązowy kolor. W porównaniu z ryżem białym ryż brązowy jest dużo bogatszy w witaminy, skłądniki mineralne i błonnik, które znajdują się w zewnętrznej, nieusuniętej otoczce (zwanej metaliczną łupinką). W stosunku do ryżu białego ma czterokrotnie więcej błonnika, trzykrotnie więcej witaminy E, B6 i magnezu. Ma niski indeks glikemiczny. W „srebrnej łupince” zawarty jest jeszcze olej. Niestety olej zawarty w ryżu brązowym sprawia skrócenie terminu przydatności. W temperaturze pokojowej można go przechowywać do 6 miesięcy, a w chłodni do 1roku.

Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane jeszcze sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten i produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).

zdjęcia artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.

firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie towaru mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii artykułu.

podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak też mogą być danymi literaturowymi.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Kasze, makarony, ryże