Apteka żywności, oprawa miękka Ocena produktu:

od 22,75 PLN

oszczędzasz do 13%

  • Producent: Empik.com
  • Kategoria: Książki
  • ISBN: 9788361524069
  • Oprawa: miękka
  • Autor: Carper Jean
  • Wydawnictwo: VESPER
  • Ilość stron: 354
  • Rok wydania: 2008
O książce:
Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, wykorzystując ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje korzystne właściwości pięćdziesięciu pięciu powszechnie spożywanych pokarmów. Poczynając od bananów, a na ziemniakach kończąc, prezentuje lecznicze działanie każdego z nich i radzi, jak je zastosować w walce ze schorzeniami.

Oto przykłady zaczerpnięte z książki:
- jedzenie kapusty raz dziennie obniża ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 66%;
- jedna marchewka dziennie zniża zagrożenie rakiem płuc;
- porcja ryby dwa razy w tygodniu ogranicza ryzyko ataku serca;
- pół cebuli spożywanej raz dziennie sprawia wzrost poziomu dobrego cholesterolu HDL nawet o 30%.

Książka, która na za każdym razem zmieni sposób myślenia o żywności.
– John Naisbitt, publicysta

perfekcyjna książka prawdziwy majstersztyk.
– Richard Grossman, Centrum Medyczne Montefiore

Jean Carper jest amerykańską publicystką, zajmującą się popularyzacją badań naukowych na temat żywności i żywienia. Opublikowała liczne artykuły i książki z tej dziedziny, zrealizowała nagradzane reportaże medyczne dla sieci CNN.




Fragment książki:



nieprzystępnY GROSZEK
Przedziwne rzeczy dzieją się, gdy wyizolujemy poszczególne składniki chemiczne z naturalnych pokarmów. Nie mają one właściwości i mocy leczniczych oryginalnego wyciągu z roślin, który zachowuje nietknięty zbiór substancji właściwych dla danej rośliny. Załóżmy na przykład, iż groszek działa antykoncepcyjnie u panów (są na to dowody). Wyodrębniamy z groszku związek chemiczny, który przypuszczalnie działa plemnikobójczo. Jednak w badaniach laboratoryjnych okazuje się, że podawanie zwierzętom pojedynczego składnika nie działa antykoncepcyjnie tak wydajnie, jak karmienie ich całym grochem. Albo, jak powiada dr Farnsworth: „Przyjmijmy, iż przygotowujemy wyciąg z rośliny, którą ludzie stosują w leczeniu bezsenności. Podawany zwierzętom laboratoryjnym usypia je, ale gdy wyizolujemy z niego dziesięć substancji chemicznych, okazuje się, że pięć spośród nich działa nasennie na zwierzęta i ludzi, a pozostałych pięć działa pobudzająco. A zatem ostateczne działanie rośliny, usypiające albo pobudzające, wynika z wzajemnych proporcji poszczególnych substancji w ascetyczncu roślinnym".
Dr Walter Mertz mówi to samo o witaminach i mikroelementach. Można zmieszać rożne elementy, próbując naśladować jakiś pokarm, lecz okazuje się, że to nie działa. „Wiemy, ile cynku jest w żeńskim mleku, na którym dziecko rośnie jak na drożdżach. Bierzemy więc tę samą liczba cynku, dodajemy do tworzonej przez nas odżywki i okazuje się, że dziecko nie rośnie. Wszystko jest identyczne, ponieważ głównym kryteriaem stawianym odżywkom dziecięcym jest jak największe podobieństwo do mleka matki. I są podobne, ale nie za sprawą cynku. W mleku żeńskim jest jeszcze coś, co sprawia, iż cynk lepiej działa. Co to jest – nie wiemy".
Owoców cytrusowych nie da się sprowadzić tylko do zawartych w nich witamin. Naukowcy kanadyjscy przeprowadzili drobiazgowe badania pacjentów z rakiem żołądka. Stwierdzili, iż witamina C w dawkach 1000 mg dziennie była pomocna w uniemożliwianiu chorobie, ale 100 ml soku pomarańczowego dziennie (czyli 37 mg witaminy C) dwukrotnie lepiej broniło przed tym nowotworem!
I jeszcze włókna. Można wyizolować pektyny z jabłek i karmić nimi zwierzęta,zmniejszyć poziom cholesterolu w ich krwi. Jednak pektyny są mniej sprawne niż pulpa owocowa. A fasola? Można jeść albo fasolę, albo rozpuszczalne włókna z fasoli i uzyska się dwie różnorodne reakcje metaboliczne w przewodzie pokarmowym. Choćby sama forma pokarmu ma znaczenie. Grube otręby działają na organizm inaczej nieznaczne. Prawie identyczne elementy odżywcze zawarte w makaronie i chlebie mają w całości odmienne działanie na poziom cukru i insuliny we krwi. Badacze nie umieją tego jak dotąd wyjaśnić.
Chemiczna mieszanina przyjmowana poprzez człowieka w pokarmach jest bardziej niezwykła, złożona i zagadkowa niż wszystkie znane dotąd

Podtytuł: świeże i niezwykłe odkrycia leczniczego działania żywności
ISBN: 9788361524069
Kod paskowy: 9788361524069
Autorzy: Carper Jean
Tłumaczenie: Pszczołowski Konrad
Wydanie: 1
Rok wydania: 2018
Kod wydawcy: 30647
Miejscowość: POZNAŃ
ilość stron: 354
Oprawa: Miękka
PKWiU: 58.11.1
Format: 15.5x23.0cm
Głębokość (mm): 27
Waga: 0.49
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Książki