Ciasta i siasteczka Siostry Marii, praca zbiorowa Ocena produktu:

od 14,21 PLN

oszczędzasz do 41%

  • Producent: Empik.com
  • Kategoria: Książki
  • ISBN: 9788363546212
  • Oprawa: twarda
  • Autor: praca zbiorowa
  • Wydawnictwo: Martel
  • Ilość stron: 300
  • Rok wydania: 2013
Ciasta drożdżowe, ucierane, kruche czy biszkoptowe, babki, serniki, pierniki czy torty – kilkadziesiąt przepisów na przepyszne słodkości, bez których trudno sobie wyobrazić naszą kuchnię! Ciasta i ciasteczka Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka kulinarna, tym razem poświęcona recepturom na najróżniejsze wypieki, genialne zarówno jako deser na zwieńczenie obiadu, jak i samodzielne słodkie danie.
-------
Książki kulinarne Siostry Marii to elegancko wydana seria bogato ilustrowanych tematycznych poradników. Każda część poświęcona jest innego typu potrawom – mięsnym, jarskim, rybnym czy warzywnym, osobne tomy zawierają przepisy na dania z makaronem, ziemniakami czy potrawy z grilla.
Tak bogaty i różny pakiet przepisów łączy to, że nie wymagają one specjalnych umiejętności kulinarnych, a większość dań można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie przystępnych produktów. Dzięki skrupulatnym wskazówkom siostry Marii i załączonym do nich ładnym zdjęciom bez trudu uda się przyrządzić każdą potrawę.
Kolejne części linii nie tylko tworzą kompendium wiedzy kulinarnej, lecz układają się na kuchennej półce w ekskluzywną linię – to gratka dla entuzjastów dobrej kuchni i prawidłowej książki!

Przepis na mazurek kokosowy
komponenty:
Ciasto
• 500 g mąki pszennej,
• 300 g margaryny,
• 3 żółtka,
• 1 całe jajko,
• 100 g cukru pudru,
• skórka otarta z cytryny.
Masa
• 250 g wiórków kokosowych,
• 1 duża śmietana,
• 200 g cukru pudru,
• 1 laska wanilii,
• 3 białka,
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kisiel w torebce,
• sok z cytryny.
Przyrządzenie mazurka kokosowego
Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać margarynę i posiekać ją nożem. Dodać resztę elementów i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Jedną częścią ciasta wylepić blaszkę, tak żeby obłożyć ponadto boki formy. Ciasto podpiec na złoty odcień w temperaturze 180°C. Drugą część ciasta można wykorzystać do innego mazurka.
Masa:
Białka ubić na sztywną pianę. Wiórki kokosowe wymieszać ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Dodać pianę ubitą z białek, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Całość lekko wymieszać i wyłożyć na podpieczony placek. Zapiekać jeszcze przez kilka minut w temperaturze 180°C. Upieczony i wystudzony mazurek można dowolnie udekorować.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Książki