CUKIER,SÓL,TŁUSZCZ. JAK UZALEŻNIAJĄ NAS KONCERNY SPOŻYWCZE (456 str.) Ocena produktu:

od 25,55 PLN

oszczędzasz do 29%

  • Producent: Galaktyka Wydawnictwo
  • Kategoria: Książki
  • ISBN: 9788375793000
  • Oprawa: broszurowa
  • Autor: Michael Moss
  • Wydawnictwo: GALAKTYKA
  • Ilość stron: 456
  • Rok wydania: 2014
Jesteśmy uzależnieni od soli, cukru i tłuszczu. Najwięksi producenci żywności używają tych trzech prostych elementów do tworzenia jak najbardziej pociągających artykułów jak najmniejszym kosztem.


W książce Cukier,sól,tłuszcz, wyznaczony Nagrodą Pulitzera dziennikarz śledczy Michael Moss opisuje, w jaki sposób doszło do takiej sytuacji. Jego sugestywna, barwna opowieść, przeplatana jest historiami zaczerpniętymi z poczynań niektórych spomiędzy najmocniej znanych (i dochodowych) przedsiębiorstw i marek ostatniego półwiecza. Drobiazgowe i wnikliwe badania solidnie osadzają tę pozycję w realiach i pozwalają spojrzeć na problem z innej perspektywy.
To otwierająca oczy, zdumiewająca podróż za kulisy świata producentów wysoko przetworzonej żywności. Po jej odbyciu możesz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Na zawsze.Czy jesteś gotowy na poznanie prawdy o tym, co wkładasz do koszyka?

Żywy, spektakularny reportaż Mossa nie pozostaje obojętny na przyjemności płynące z konsumpcji śmieciowego jedzenia – ociekającego apetycznym tłuszczykiem i wyzwalającego w mózgu uczucie przyjemności – a zarazem bezlitośnie analizuje stojące za jego produkcją manipulacje, mające wyłącznie jeden cel: zyski. Wyjątkowo smakowite, a zarazem skręcające kiszki spojrzenie na żywność, którą kochamy, a jednocześnie jej nienawidzimy.
„Publishers Weekly"


Lektura obowiązkowa dla świadomego konsumenta
„The Wall Street Journal"



„Grubasy są wyłącznie w Ameryce". Nieprawda. Polacy tyją na potęgę. Już prawie co piąty uczeń zmaga się z nadwagą lub otyłością. Jak donosi Światowa Organizacja Zdrowia, nasze jedenastolatki są najgrubsze w Europie. O tycie dzieci oskarżani są rodzice, dyrektorzy szkół, ajenci stołówek i sklepików szkolnych. A sumienie producentów żywności? Książka Michaela Mossa jasno demonstruje, jak wysoką cenę płacimy za ich słone, tłuste, słodkie i coraz bardziej bezwartościowe jedzenie.
Katarzyna Bosacka, autorka programu „Wiem co jem" w TVN Style



Jeśli myślisz, iż odżywiasz się zdrowo, bo jesz płatki śniadaniowe, jogurty i produkty light – jesteś w błędzie! Gdy stan błogości po jedzeniu traktujesz jako efekt zbilansowanej diety – mylisz się! Jeżeli błogosławisz w duchu producentów, którzy usprawniają ci życie, podsuwając półprodukty i gotowe „domowe" dania – brniesz w ślepą uliczkę! Armia naukowców pracuje nie po to, abyś był zdrowy, lecz by zmusić cię do kupowania określonych towarów! A pamiętaj – jesteś tym, co jesz!
Ta książka zmieni twoje myślenie, zbudzi uśpioną czujność i sprawi, iż staniesz się zdrowym i świadomym konsumentem!
Małgorzata Raducha, I Program Polskiego Radia

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Książki