Desery Siostry Marii (2016) Ocena produktu:

od 14,21 PLN

oszczędzasz do 41%

  • Producent: Martel
  • Kategoria: Książki
  • ISBN: 9788365222770
  • Oprawa: twarda
  • Autor: Maria Goretti Guziak
  • Wydawnictwo: Martel
  • Ilość stron: 300
  • Rok wydania: 2016
Desery Siostry Marii to kilkadziesiąt inspirujących przepisów na domowe desery – od lodów, galaretek i musów, poprzez sorbety, koktajle i mrożone kawy po ciasta, suflety czy naleśniki. Każdy wynajdzie tu coś dla siebie – amatorzy deserów równocześnie lekkich, jak kalorycznych. W książce opisano dziesiątki pomysłów na smakowite przekąski, samodzielne dania na finał obiadu czy efektowne ozdoby przyjęcia.
-------
Książki kulinarne Siostry Marii to elegancko wydana kolekcja bogato ilustrowanych tematycznych poradników. Każda część poświęcona jest innego typu potrawom – mięsnym, jarskim, rybnym czy warzywnym, osobne tomy zawierają przepisy na dania z makaronem, ziemniakami czy potrawy z grilla.
Tak bogaty i różnorodny pakiet przepisów łączy to, że nie wymagają one specjalnych umiejętności kulinarnych, a większość dań można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie przystępnych produktów. Dzięki precyzyjnym wskazówkom siostry Marii i załączonym do nich pięknym zdjęciom bez trudu uda się przyrządzić każdą potrawę.
Kolejne części serii nie tylko tworzą kompendium wiedzy kulinarnej, ale układają się na kuchennej półce w wytworną linię – to gratka dla fanów korzystnej kuchni i prawidłowej książki!

Przepis na deser z kremem mascarpone
składniki:
• 250 g truskawek,
• 250 ml śmietanki kremówki (36%),
• 150 g serka mascarpone,
• 3 łyżki cukru pudru,
• 1 cukier waniliowy,
• 3 łyżki wiórków kokosowych.
Wykonanie deseru z kremem mascarpone
Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować. Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni. Śmietanę konkretnie schłodzić w lodówce, a następnie ubijać mikserem na puszystą masę. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i dalej ubijać, aż powstanie gładki, puszysty krem. W wysokich szklankach albo pucharkach układać warstwami krem mascarpone na przemian z musem truskawkowym. Wierzchnią warstwę powinien stanowić krem mascarpone. Deser schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać prażonymi wiórkami. Deser ten można przygotować z innymi sezonowymi owocami, np. Malinami, jagodami, jeżynami czy wiśniami.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Książki