Historia żywności, Higman B.W. Ocena produktu:

od 42,65 PLN

oszczędzasz do 3%

  • Producent: ALETHEIA
  • Kategoria: Książki
  • ISBN: 9788361182924
  • Oprawa: miękka
  • Autor: Higman B.W.
  • Wydawnictwo: Aletheia
  • Ilość stron: 408
  • Rok wydania: 2012
Jeść to zaznawać przyjemności lub cierpienia. Żadna inna sfera ludzkich doznań fizycznych nie jest tak dotkliwie dwoista. Niewłaściwe odżywianie się czy wprost głód to najwięksi ludobójcy w dziejach człowieka. Ludzkość od dziesięciu mileniów z okładem spożywa (także w dosłownym sensie) owoce największej rewolucji w swoich dziejach: narodzin rolnictwa. Za tą cywilizacyjną zmianą poszły przemiany gospodarcze, społeczne, polityczne, a choćby obyczajowe. O tym wszystkim, o kilku tysiącach lat światowej historii człowieka, pisze autor tej książki, australijski profesor historii (ur. 1943).
pokazuje techniczny rozwój produkcji żywności i jego wpływ na kształt tych przemian. Dowiadujemy się na przykład, że to, co nazywamy kuchnią (jak kuchnia chińska czy francuska), a więc pewien fason przygotowywania potraw, jest raczej wytworem czasów ubóstwa wyrafinowania wyższych sfer. Higman śledzi także społeczny i gospodarczy kontekst religijnych tabu żywieniowych czy świeckich zasad odżywiania się, diet opartych na określonym rozumieniu zdrowia. Najwięcej uwagi poświęca czasom najnowszym, uważając, iż jest to okres nieporównywalny z żadnym innym w kulturowej historii produkcji i używania żywności. Ten wykład dziejów świata ujętych od tak oryginalnej strony, choć zwięzły i rzeczowy, jest nie tylko strawny, lecz stanowi prawdziwie szykowną food for thought.

Podtytuł: Jak żywność zmieniała świat
ISBN: 9788361182924
Kod paskowy: 9788361182924
Autorzy: Higman B.W.
Tłumaczenie: Kunicka Anna
Rok wydania: 2012
Kod wydawcy: 20881
Miejscowość: Warszawa
ilość stron: 408
Oprawa: Miękka
PKWiU: 58.11.1
Format: 14.5x20.5cm
Głębokość (mm): 31
Waga: 0.448
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Książki