Kiszonki i fermentacje - Dostawa 0 zł (9788376428390) Ocena produktu:

od 42,75 PLN

oszczędzasz do 18%

  • Producent: Pascal
  • Kategoria: Książki
  • ISBN: 9788376428390
  • Oprawa: twarda
  • Autor: Aleksander Baron
  • Wydawnictwo: Pascal
  • Ilość stron: 240
  • Rok wydania: 2016

KISZONKI – notka Blurb na front: Pasjonująca opowieść o tym, jak Baron ujarzmia fermentację. A świat dzięki czemu staje się smaczniejszy i zdrowszy! Maciej Nowak, krytyk kulinarny Przeczytaj, zacznij eksperymentować i stań się częścią triumfalnego powrotu fermentacji! Sandor Ellix Katz, autor Sztuki fermentacji Czwarta strona: Cytryny kiszone w wędzonej soli? Jarmuż fermentowany w jogurcie z jałowcem? Kiszony rabarbar z grapefruitem w miodowej zalewie? Dynie fermentowane w maślance z czosnkiem? choćby się nie spodziewasz, co jeszcze można włożyć do słoika! Autorskie przepisy Aleksandra Barona na przystępne, szybkie i oryginalne dania z kiszonek: sorbet z fermentowanego melona z szałwią, rzodkiewki w czarnej soli i krem z dyni w maślance. Klasyczne potrawy w nowej aranżacji – bigos z ogórków, żur na zakwasie z kaszy gryczanej czy gołąbki w liściach jarmużu. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. I w dodatku – naturalnie, zdrowo i smacznie. Aleksander Baron – charyzmatyczny szef kuchni znanej warszawskiej restauracji Solec 44. Pierwszą kiszonkę zrobił… przypadkiem. Dziś jest najkorzystniejszym w Polsce znawcą sztuki fermentacji i zaprasza nas do eksperymentów z przyzwyczajeniami polskiego podniebienia. Blurby: funkcjonalny przewodnik omawiający proste techniki przygotowania smakowitych i zdrowych kiszonek. Ważne nie tylko dla kuchni polskiej, ale i tej pochodzącej z całego świata. Sandor Ellix Katz, autor Sztuki fermentacji Smak kwaśny jest najszczególniej charakterystyczny dla polskiej kuchni, ale wiedza o kiszeniu warzyw, owoców i zboża i o wyrabianiu octów to dziedziny nieco zapomniane w naszej kulinarnej tradycji. Choć życia bez kiszonej kapusty i ogórków choćby nie potrafimy sobie wyobrazić, Aleksander Baron umie wyobrazić sobie życie wyraźnie bogatsze... Odkrywa kiszonki specyficzne, zaskakujące i po prostu atrakcyjne, bo smak to przecież część estetyki. Ma niezwykły kontakt z historią, zapomnianą kulinarną wiedzą i sztuką, które gdzieś wyparowały, ale ciągle jakoś unoszą się pomiędzy nami w powietrzu. Dziś wracają do nas jako coś nowego. Dr hab. Jarosław Dumanowski, profesor UMK

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Książki