• Producent: Buchmann
  • Kategoria: Książki
  • ISBN: 9788376703138
Ta ksiazka prowadzi czytelnika urzekajacymi drogami poprzez toskanski krajobraz, wsrod winorosli, gajow oliwnych, sredniowiecznych i renesansowych miasteczek, w ktorych kryja sie wyśmienicie wiekowe freski i okazale rzezby. Znajdziemy tu jednak nie tylko pasjonujace dane krajoznawcze o jednym z najszczególniej ulubionych regionow turystycznych swiata,głównie sto trzydziesci piec cudownych przepisow, na przyklad na polente w sosie z anchois, gnocchi z ricotty i szpinaku w bulionie, pieczen z dzika, fenkuly z parmezanem czy brzoskwinie w czerwonym winie. Przepisom towarzysza wspaniale "smakowite" zdjecia. Kwadratowa porcja schiacciata, plaskiego toskanskiego chleba, prosto z pieca, lsniaca od oliwy. Miseczka zupy fasolowej, postawiona na stoliku restauracyjnym, stojacym w cieniu niebosieznej Torre del Mangia w Sienie. Bistecca fiorentina, pieczona nad cynobrowym zarem i przekazana w ogrodzie z widokiem na wzgorza Chianti. Porcja kremowych lodow, jedzona z pokaźna przyjemnoscia na jednym z florenckich placow w upalne popoludnie... Ach, jakie zycie bywa piekne! Lori De Mori - rodowita Toskanka mieszkajaca niedaleko Florencji, dzieli sie z czytelnikami wszechstronna wiedza o regionie. W krotkich opowiesciach pelnych osobistych odniesien, zawartych w ponad dwudziestu oddzielnych ramkach, opisuje toskanskie obyczaje towarzyszace biesiadowaniu i poleca toskanskie produkty, takie jak funghi porcini, ser pecorino czy cavolo nero. Te ujmujace fragmenty, a takze sugestywne fotografie, piekne akwarele i pokaźny slowniczek terminow kulinarnych, wzbogacajace przepisy kulinarne, powoduja, ze Ksiega smakow Toskanii laczy walory ksiazki kucharskiej i doskonalego portretu regionu.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Książki