Nowoczesne zasady odżywiania

chwilowy brak towaru

  • Producent: Empik.com
  • Kategoria: Książki
  • ISBN: 9788375791778
  • Oprawa: broszurowa
  • Autor: Campbell T. Colin, Campbell II Thomas M.
  • Wydawnictwo: Galaktyka
  • Ilość stron: 382
  • Rok wydania: 2011
W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono – autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą z reguły na roślinach dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Campbell zachęca czytelników i czytelniczki do wykluczenia z diety towarów odzwierzęcych, gdyż – jak dowodzi – będą mogli w ten sposób radować się zdrowszym i dłuższym życiem. W przekonujący sposób dowodzi, iż żywność pochodzenia zwierzęcego jest odpowiedzialna za coraz częstsze obecność chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość czy choroba Alzheimera. Swoją pracą kontruje panujące od dawna przekonanie o korzyściach płynących ze spożywania towarów odzwierzęcych i wykazuje ogrom mylących, nierzadko sprzecznych ze sobą danych, jakimi żywi klientów przemysł spożywczy.



Jestem głęboko przekonany, iż to, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Nie interesują mnie domysły, plotki czy treści zawarte w reklamach telewizyjnych, tylko naukowo potwierdzone fakty. Dlatego polecam innowacyjne zasady odżywiania. Liczba zachorowań na miażdżycę, cukrzycę i choroby nowotworowe rośnie. Już czas na rzetelną wiedzę i zmianę nawyków żywieniowych!
Maciej Miecznikowski, muzyk, wokalista, współzałożyciel Fundacji „Wiemy, co jemy"
Nauka i Edukacja Społeczna dla Zdrowia (www.wiemycojemy.org)



Jestem wegetarianką od wielu lat. Moje dzieci – od urodzenia. Czy zadawano mi pytania o słuszność wykorzystywania takiej diety? nad wyraz często. Czy słyszałam, iż z własnym życiem mam prawo robić, co chcę, lecz nie powinnam ryzykować zdrowiem moich córeczek? Tysiące razy. Świadomość społeczeństwa zmienia się powoli, ale książka innowacyjne zasady odżywiania to krok milowy w dziedzinie dietetyki. Wywraca do góry nogami wszelkie piramidy żywieniowe i na przykładzie wieloletnich, przeprowadzonych na gigantyczną skalę badań przedstawia, jakie stosować metody,cieszyć się zdrowiem w każdym wieku.
To lektura obowiązkowa dla wszelkich niedowiarków!
Monika Mrozowska, aktorka, autorka książek kulinarnych



Kiedy sięgałem po tę książkę, nie sądziłem, że znajdę w niej tak dużo danych, które wcześniej nie były mi znane, choć motywem wpływu odżywiania na zdrowie zajmuję się od lat. Lektura ta pomaga zrozumieć powody rozpowszechniania się chorób cywilizacyjnych i sposoby minimalizowania ryzyka ich wystąpienia. Prosty język, statystyki, wyniki licznych badań, nowe fakty, z których czytelnik sam może wyciągnąć wnioski, czynią z tej książki obowiązkową pozycję dla wszystkich, bo każdy z nas codziennie podejmuje decyzje dotyczące żywienia.
Czas wyeliminować przyczyny chorób zamiast koncentrować się na objawach, a dzięki progresywnym zasadom odżywiania dowiesz się, jak to zrobić.
Cezary Wyszyński

Fundacja MRNRZ Viva!

Autorzy zgłębiają związek między odżywianiem i chorobami, a wnioski, do których dochodzą są wstrząsające. Tę książkę trzeba przeczytać
dr Robert C. Richardson, laureat Nagrody Nobla,
profesor fizyki i prorektor ds. Badań naukowych, Uniwersytet Cornella


Książka, oparta na wieloletnim, precyzyjnym, dociekliwym badaniu, demonstruje zaskakujące odpowiedzi na najważniejsze pytania dotyczące żywienia: Co tak naprawdę powoduje raka? Jak możemy wydłzastosować nasze życie? Co zatrzyma epidemię otyłości?
Neal Barnard, lekarz medycyny, przewodniczący PCRM
(Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej)


To jedna z najważniejszych książek o odżywianiu, jakie kiedykolwiek powstały –
przeczytanie jej może uratować ci życie.
Dean Ornish, profesor medycyny klinicznej na Uniwersytecie Kalifornijskim,
założyciel i przewodniczący Instytutu Badań z zakresu Medycyny Prewencyjnej


aktualnie AICR propaguje dietę przede wszystkim roślinną w celu obniżenia ryzyka raka, do czego przyczyniła się perfekcyjna praca, którą dr Campbell i garstka innych wizjonerów rozpoczęli dwadzieścia pięć lat temu.
Marilyn Gentry, przewodnicząca AICR (Amerykański Instytut Badań nad Rakiem)


postępowe zasady odżywiania to należycie udokumentowana analiza błędów współczesnego odżywiania, stylu życia i współczesnej medycyny oraz doraźnych rozwiązań, które tak nieraz przynoszą porażkę.
dr Sushma Palmer, były dyrektor wykonawczy Rady ds. Żywności i Żywienia
w amerykańskiej Narodowej Akademii Nauk

Doktor Campbell jest Einsteinem żywienia.
Jeff Nelson, przewodniczący VegSource.com
(zwykle odwiedzana na świecie strona www o żywieniu)

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Książki