Składniki - george zaidan Ocena produktu:

od 24,11 PLN

oszczędzasz do 12%

  • Producent: Marginesy
  • Kategoria: Książki
  • ISBN: 9788366500266

George Zaidan, absolwent chemii na prestiżowej uczelni, piękny i piekielnie zabawny naukowiec wyjaśnia, co nauka może (a czego nie potrafi) powiedzieć o składnikach produktów, którymi każdego dnia faszerujemy swoje ciała.

Woda. Czipsy. E-papierosy. Kremy do opalania. Ta lista nie ma końca. Co się dzieje, gdy wszystkie te rzeczy wchodzą w reakcję z substancjami wytwarzającymi nasz organizm? Skąd wiadomo, że to, co jemy, pijemy, wdychamy i wcieramy w siebie, szkodzi nam lub pomaga? Dzięki tej książce poznacie, jak z perspektywy chemika wyglądają różne produkty, i dowiecie się, co może nas zabić, a co niekoniecznie jest szkodliwe i dlaczego.

Jak nad wyraz truje nas przetworzona żywność i na ile jesteśmy tego pewni? Kawa to napój bogów czy diabelska krew? Co się stanie, jeśli w upale przedawkujesz fantanyl na słońcu (i co to właściwie jest)? Co wspólnego ma maniok z radzieckimi szpiegami? Czy rośliny chcą nas zniszczyć, a mikroorganizmy pożreć całą naszą żywność? Co twój horoskop mówi o chorobach, na które możesz zapaść, i czy jest w tym ziarno prawdy? Zaidan przystępnie, z mistrzowskim poczuciem humoru odpowiada na mnóstwo nieprzystępnych pytań i prezentuje, że chemia to nie tylko poręczna nauka, którą każdy może zrozumieć i wykorzystywać w powszednim życiu, ale też genialna zabawa.

George Zaidan? absolwent chemii na MIT uhonorowany F.D. Greene Teaching Award. Jest propagatorem nauki i producentem programów popularnonaukowych w telewizji i internecie. Dla kanału National Geographic stworzył serial Ingredients: The Stuff Inside Your Stuff, a dla MIT Science Out Loud.

Jego artykuły ukazywały się m.in. W?New York Timesie?,?Forbesie?,?Boston Globe?,?National Geographic Magazine?,?Science? i?Business Insider?. Jest laureatem licznych stypendiów, członkiem Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego, zasiadał w radzie Instytutu Edukacji.

W wolnym czasie wspina się i gotuje. Jeśli sądziliście, że chemia może być naprawdę niebanalna (a jest), lecz nie mogliście się skoncentrować na lekcjach w szkole, to jest książka dla was. George Zaidan sprawi, iż będziecie głośno się śmiać, czytając opowieści o cudach użytecznej, użytecznej nauki, a wszystko wytłumaczy na przykładach nieprzeciętnych porównań, które zrozumie nawet jedenastolatek.

Daniel J. Levitin, autor Zasłuchanego mózgu. Co się dzieje w głowie, gdy słuchasz muzyki O mój Boże, ta książka jest perfekcyjnA! Zabawna, wnikliwa, napisana ciętym językiem i dodająca otuchy. Kallie Moore, prowadząca PBS Eons Jeśli chcecie dowiedzieć się prawdy o cheetosach, kremach z filtrem, zamiennikach masłach i innych codziennych sprawach związanych z chemią, zajrzyjcie do pełnych werwy elementów.

Ale przede wszystkim kupcie tę książkę, bo nauczy was myśleć jak efektowny, oczytany i diabelnie zabawny naukowiec. Sam Kean, autor Dziwnych przypadków ludzkiego mózgu i Znikającej łyżeczki. Dziwnych opowieści chemicznej treści

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Książki