Smaczna Kuchnia - Komplet 5 Książek, oprawa kartonowa Ocena produktu:

od 92,11 PLN

oszczędzasz do 42%

  • Producent: Martel
  • Kategoria: Książki
  • ISBN: 9788365944870
  • Oprawa: kartonowa
  • Autor: praca zbiorowa
  • Wydawnictwo: Martel
  • Rok wydania: 2018
komplet przepięknie wydanych poradników kulinarnych, idealny także na podarunek, w kolekcjonerskim komplecie: cztery książki z kolekcji Smaczna kuchnia plus w gratisie 365 dni w ogrodzie i na działce w wytwornym ekspozytorze.
serię Smaczna kuchnia, zbiór pomysłów na najróżniejsze potrawy, polecamy każdemu, kto choć trochę interesuje się kulinariami. W spektakularnie wydanych poradnikach wyszukacie Państwo równocześnie przepisy z tradycyjnej polskiej kuchni, jak i te, które posiadają swoje źródła w innych kulturach i zakątkach świata. Gotowanie ze Smaczną kuchnią choćby najbardziej wybredne gusta i podniebienia – kulinarnych eksperymentatorów i entuzjastów konwencjonalnej kuchni. Dzięki dokładnym opisom i wskazówkom każdą potrawę niewątpliwie uda się przyrządzić.
Natomiast 365 dni w ogrodzie i na działce to dostępny, bogato zilustrowany poradnik z informacjami dotyczącymi projektowania, zakładania i pielęgnacji wymarzonego ogrodu.

Smaczna Kuchnia – Domowe wyroby

Domowe wyroby to z zasady klasyczne polskie przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, odnajdziemy tu jednak także inspiracje kulinarne z innych kultur.
Książka podzielona jest na 6 rozdziałów, w których skatalogowano przepisy na wędzonki, pasztety i smarowidła do kanapek, pieczenie na ciepło i na zimno, rolady, mięsa panierowane i szaszłyki, a także zalewy i marynaty.
Mięsa i wędliny przygotowywane w domu zyskują coraz większą popularność – bazują na naturalnych składnikach, są zdrowsze, pozbawione chemii, która dodawana jest do sklepowych wyrobów, ponadto można je doprawiać według własnych upodobań. Wychodząc naprzeciw rosnącemu zainteresowaniu zebraliśmy przepisy na przeróżne wędzone mięsa oraz ryby, pieczone szynki i nadziewane rolady, które można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno, na domowej produkcji kiełbasy, parówki i kaszanki, sporo miejsca poświęciliśmy także domowym pastom, smarowidłom i pasztetom, które można łatwo i szybko przygotować, a w chłodnym miejscu przechowywać choćby przez kilka dni.

Smaczna kuchnia – Dania z patelni

Patelnia to jedno z podstawowych naczyń w kuchni. Można na niej smażyć kotlety, piec naleśniki, grillować ryby, dusić warzywa czy przyrządzać jajecznicę – jedynie od naszej kreatywności zależy, czy wykorzystamy możliwości, jakie proponuje to proste naczynie.
Na rynku przystępnych jest sporo rodzajów patelni, pamiętajmy jednak,choćby ta klasyczna spełni swoją rolę i pozwoli na przygotowanie większości dań – jest bowiem jednym z najmocniej uniwersalnych sprzętów na wyposażeniu kuchni.
Autorka postanowiła poświęcić daniom z patelni oddzielną książkę i zebrała w niej imponująco dużo przepisów: od standardowych warzyw z patelni przez makarony, ryże, kasze, smażone, pieczone i duszone mięsa i ryby na plackach i omletach kończąc. Większość z proponowanych potraw może stanowić samodzielny, wartościowy posiłek. Ich dopełniającą zaletą jest na dodatek to, iż są szczególnie proste, a ich przygotowanie nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności.

Smaczna Kuchnia – Kasza i ryż

W książce zamieszczono 100 różnorodnych przepisów na potrawy z kaszy i ponad 30 na dania z ryżu.
Kasza, bezcenne źródło węglowodanów, błonnika, witamin i komponentów mineralnych, panowała poprzez stulecia na polskich stołach, dopiero kiedy wiek XX przyniósł modę na ziemniaki i produkty mączne – zaczęła znikać z naszej diety. Na szczęście, wraz z modą na zdrowe odżywianie, coraz częściej i ona pojawia się w jadłospisie. Kasza gryczana, jaglana, perłowa, kukurydziana, pęczak wracają do łask, a z nimi – niemało nowych, niejednokrotnie sprowadzonych z odległych regionów, jak kasza bulgar, kuskus, quinoa czy amarantus.
Ryż jest podstawą pożywienia wielkiej części ludności na świecie. Wyróżniamy ok.800 jego odmian, które różnią się kształtem ziaren, kolorem, smakiem, poziomym oczyszczenia i wartościami odżywczymi – w Polsce można aktualnie kupić niemało jego gatunków. Ryż jest rewelacyjnym źródłem węglowodanów złożonych – czyli źródłem energii oraz witamin, takich jak witaminy z grupy B czy witamina E, błonnika, potasu, magnezu, żelaza i cynku, a także wyjątkowo wartościowego białka. Ryż jest naturalnie bezglutenowy, lekkostrawny i ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest sugerowany osobom chorym na cukrzycę i tym, które chcą stracić na wadze.
Kaszę i ryż warto więc wprowadzić do codziennej diety, nad wyraz, iż nie tylko dostarczają niezbędnych komponentów odżywczych, uniemożliwiają chorobom, a nawet leczą, ale dają nieskończenie mnóstwo możliwości kulinarnych! Zupy i kotlety, sałatki i zapiekanki, naleśniki i pieczenie, wytrawne i na słodko, z mięsem i z warzywami, jako danie główne i jako deser – na bazie tych prostych i powszechnie dostępnych części można wyczarować sporo pysznych dań i jedynie od naszej wyobraźni zależy, czy w pełni wykorzystamy ich potencjał.

Smaczna Kuchnia – szybko i prosto

ekspresowo i prosto to niemal 130 pomysłów na smaczne i zdrowe posiłki, których przygotowanie zajmuje niewiele czasu i nie wymaga szczególnych umiejętności ani wyszukanych produktów.
zapracowani coraz bardziej cenimy swój czas, dlatego z ochotą sięgamy po przepisy na szybkie i proste dania. Nasze propozycje wychodzą naprzeciw tej potrzebie: w książce odnajdziecie Państwo receptury na naleśniki, omlety, tarty, gofry, tortille i niemało dużo innych przystępnych posiłków – wytrawne lub na słodko, mięsne lub wegetariańskie, wysokokaloryczne albo fit. Większość dań może stanowić zarówno smaczną i wartościową przekąskę, jak i samodzielny posiłek.

365 dni w ogrodzie i na działce - gratis

365 dni w ogrodzie i na działce w przestępny sposób wprowadza w świat ogrodów. Rozdział pierwszy zaczyna się od omówienia zasad projektowania ogrodów. Przeczytamy w nim także o rozmaitych rodzajach gleby oraz sposobach cięcia i rozmnażania roślin. W rozdziale drugim poznamy potrzebne narzędzia, środki ochrony roślin i nawozy, metody odchwaszczania, jak także porady dotyczące właściwego gospodarowania wodą. Omówiony w rozdziale trzecim kalendarz prac ogrodniczych, pozwoli zaplanować wszelkie działania, aby nasze wysiłki przyniosły spodziewane efekty. W rozdziale czwartym poznamy warzywa i zioła, które możemy uprawiać na działce. Szczególne miejsce zajmuje w nim użytkowanie połodozmianu. Z rozdziału piątego dowiemy się, jak dbać o drzewa i krzewy owocowe oraz uprawiać owoce jagodowe. Rozdział szósty opisuje ogród kwiatowy. Podpowiada, jakich warunków potrzebują przeróżne gatunki kwiatów, a Czytelnicy, którzy nie dysponują własnym ogródkiem, dowiedzą się, jakie rośliny można uprawiać na balkonie, a jakie na domowych parapetach. Rozdział siódmy posiada wykaz najpopularniejszych gatunków roślin ogrodowych.
Uzupełnieniem jest słowniczek wyjaśniający najważniejsze pojęcia związane z ogrodnictwem. Korzystanie ułatwiają też znajdujące się na końcu indeksy: indeks alfabetyczny oraz indeks nazw łacińskich. Zawarta w tej książce wiedza teoretyczna, w połączeniu z poradami funkcjonalnymi, zdjęciami i tabelami, z całą pewnością będzie {pomocn|przydatn)a dla każdego, kto postanowi spełnić marzenia o własnym ogrodzie.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Książki