Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej - Dostawa 0 zł Ocena produktu:

od 32,41 PLN

oszczędzasz do 4%

  • Producent: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
  • Kategoria: Książki
  • ISBN: 9788323340973
  • Oprawa: miękka
  • Autor: von Anya Bremzen
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
  • Ilość stron: 320
  • Rok wydania: 2016
W porywających wspomnieniach Anya von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego życia poprzez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruuje również wzruszającą historię rodzinną, obejmującą trzy pokolenia. Osobista narracja jest osadzona w rzeczywistości historycznej - demonstruje krwawe rekwizycje zboża za Lenina, maniery Stalina przy stole, debaty kuchenne Chruszczowa, katastrofalną w skutkach politykę antyalkoholową Gorbaczowa, wreszcie upadek ZSRR. Wszystko to spaja w jedną całość ironiczny humor autorki, jej żarliwa nostalgia i przenikliwe spostrzeżenia. Sowiecka sztuka kulinarna poruszy zarówno waszą duszę, jak i zmysły.

„niezwykle rozrywkowa uczta duchowa".
„Independent"

„Prześmiewcze, skłaniające do refleksji, łamiące schematy wysokojakościowe".
„Wall Street Journal"

„Wzruszające i pełne czarnego humoru".
„Sunday Times"

Niczym nędzna sierota, krążyłam więc po mieszkaniu, powtarzając sobie sarkastyczne sowieckie kawały o deficycie. „Pokroicie mi sto gramów kiełbasy?" – pyta klient w sklepie. „Przynieście, to pokroimy" – odpowiada ekspedientka. Albo: „Dlaczego emigrujesz?". „Bo mam powyżej uszu tego czczenia – odpowiada Żyd. – Kupisz papier toaletowy – trzeba uczcić tę okazję. Kupisz kiełbasę – znowu trzeba to uczcić" (fragment książki).W porywających wspomnieniach Anya von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego życia poprzez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruuje także wzruszającą historię rodzinną, obejmującą trzy pokolenia. Osobista narracja jest osadzona w rzeczywistości historycznej - przedstawia krwawe rekwizycje zboża za Lenina, maniery Stalina przy stole, debaty kuchenne Chruszczowa, katastrofalną w skutkach politykę antyalkoholową Gorbaczowa, wreszcie upadek ZSRR. Wszystko to spaja w jedną całość ironiczny humor autorki, jej żarliwa nostalgia i przenikliwe spostrzeżenia. Sowiecka sztuka kulinarna poruszy zarówno waszą duszę, jak i zmysły.

„niesłychanie rozrywkowa uczta duchowa".
„Independent"

„Prześmiewcze, skłaniające do refleksji, łamiące schematy wysokogatunkowe".
„Wall Street Journal"

„Wzruszające i pełne czarnego humoru".
„Sunday Times"

Niczym nędzna sierota, krążyłam więc po mieszkaniu, powtarzając sobie sarkastyczne sowieckie kawały o deficycie. „Pokroicie mi sto gramów kiełbasy?" – pyta klient w sklepie. „Przynieście, to pokroimy" – odpowiada ekspedientka. Albo: „Dlaczego emigrujesz?". „Bo mam powyżej uszu tego czczenia – odpowiada Żyd. – Kupisz papier toaletowy – trzeba uczcić tę okazję. Kupisz kiełbasę – znowu trzeba to uczcić" (fragment książki).

Tytuł oryginału: Mastering the art of soviet cooking
seria procesu: MUNDUS
ISBN: 9788323340973
Kod paskowy: 9788323340973
Autorzy: Bremzen von Anya
Tłumaczenie: Czwojdrak Aleksandra
Rok wydania: 2016
Kod wydawcy: 23367
Miejscowość: Kraków
ilość stron: 320
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
PKWiU: 58.11.1
Format: 15.0x23.0cm
Głębokość (mm): 30
Waga: 0.48
Język oryginału: angielski
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Książki