W kuchni mamy i córki (9788365586537) Ocena produktu:

od 33,19 PLN

oszczędzasz do 24%

  • Producent: Katarzyna Meller
  • Kategoria: Książki
  • ISBN: 9788365586537
  • Oprawa: twarda
  • Autor: Katarzyna Meller
  • Wydawnictwo: Marginesy
  • Ilość stron: 256
  • Rok wydania: 2017
Katarzyna Meller postanowiła przypomnieć przepisy swej mamy, Beaty. Konwencjonalne potrawy stają się pretekstem do przywołania rodzinnych tradycji i anegdot i ulubionych dań członków całej rodziny Mellerów, lecz stare receptury i przepisy są̨ inspiracją dla córki do poszukiwania własnych smaków.Katarzyna Meller, miłośniczka życia i dobrej kuchni, czerpie inspirację z podróży i sama formuje kulinarne kompilacje. Klasyczne przepisy mamy oraz współczesne przepisy córki są̨ niczym międzypokoleniowy dialog. To także nieprzeciętna okazja do przywołania rodzinnych opowieści. Książka uzupełniona jest o bogaty materiał zdjęciowy – współczesnych i archiwalnych fotografii rodziny Mellerów, a także potraw (autorstwa Radka Polaka).Od lat nosiłam się z zamiarem zebrania swych przepisów i uwspółcześnionych wersji przepisów mojej Mamy. Prostszych, mniej czasochłonnych i zdrowszych, biorących pod uwagę obecny stan wiedzy i fason życia. Dużo z tych oryginalnych jest kulinarną ilustracją komuny, przedziwną kompozycją tego, co było w sklepach. Nie przenoszę jednak przepisów Mamy jeden do jednego. Wybrałam dania, które zostały ze mną na za każdym razem, których smaki nosimy z braćmi w sobie. Postanowiłam zebrać przepisy z rodzinnego domu i dodać do nich ulubione moje i moich dzieci, tym samym dopisując ciąg dalszy do tej historii. To dla mnie bardzo sentymentalna podróż. Mama, dedykując mi swoją książkę, napisała: „Mojej kochanej córeczce Kasi ofiaruję tę książkę, żeby pamiętała smaki dzieciństwa”. Książka, którą trzymacie Państwo w dłoniach, jest dowodem, iż smaki dzieciństwa zapamiętałam.Katarzyna MellerCuda się zdarzają. Otóż moja siostra Kasia do końca podstawówki żywiła się skórkami od chleba i suchym makaronem, doprowadzając naszą wspaniale gotującą i atrakcyjnie piszącą o tradycjach kulinarnych mamę do spazmów. Lecz jak to mówią, gena nie wydłubiesz. Najpierw Kaśka odkryła smaki, później zaczęła świetnie gotować, by po latach oddać tą książką hołd naszej mamie Beacie i jej spuściźnie. Spektakularna i smaczna lektura, dla mnie w dodatku wzruszającaMarcin MellerTo, owszem, jest książka o gotowaniu,najczęściej jest to książka o rodzinie, która od lat zawiera się wokół stołu. Pokoleniowa sztafeta trwa i mam nadzieję, że trwać będzie wyjątkowo długo.Anna Dziewit-Meller

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Książki