ZUPY SIOSTRY MARII (300 str.) Ocena produktu:

od 14,21 PLN

oszczędzasz do 41%

  • Producent: Martel
  • Kategoria: Książki
  • ISBN: 9788363546632
  • Oprawa: twarda
  • Autor: Maria Goretti
  • Wydawnictwo: Martel
  • Ilość stron: 300
  • Rok wydania: 2014
znakomita książka, w której pomieszczono aż 140 sprawdzonych przepisów na pożywne zupy, których większość może stanowić samodzielny, wartościowy posiłek.
Poradnik podzielony jest na rozdziały, osobno zebrano receptury na zupy warzywne i z mięsem, grzybowe, rybne oraz zupy na zimno i mleczne i uznane przez dzieci – owocowe. Wynajdziemy tu pomysły ze staropolskiej kuchni, ale i te zaczerpnięte z innych kultur: zarówno na – od dawna obecne na polskich stołach – krupnik, rosół, pomidorową czy biały barszcz, jak i mniej konwencjonalne w naszej kuchni smaki, jak pikantny kapuśniak z chilli, zupę migdałową czy chłodnik z rabarbaru i mango.
Książkę można polecić każdemu – smakoszom gęstych, zawiesistych, pożywnych zup i osobom na diecie niskotłuszczowej, amatorom mięsa i wegetarianom, kulinarnym eksperymentatorom i zwolennikom klasycznej kuchni.
-------
Książki kulinarne Siostry Marii to elegancko wydana kolekcja bogato ilustrowanych tematycznych poradników. Każda część poświęcona jest innego typu potrawom – mięsnym, jarskim, rybnym czy warzywnym, osobne tomy zawierają przepisy na dania z makaronem, ziemniakami czy potrawy z grilla.
Tak bogaty i zróżnicowany zestaw przepisów łączy to, iż nie wymagają one specjalnych umiejętności kulinarnych, a większość dań można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie przystępnych produktów. Dzięki skrupulatnym wskazówkom siostry Marii i załączonym do nich atrakcyjnym zdjęciom bez trudu uda się przyrządzić każdą potrawę.
Kolejne części serii nie tylko tworzą kompendium wiedzy kulinarnej, lecz układają się na kuchennej półce w ekskluzywną kolekcję – to gratka dla zwolenników dobrej kuchni i korzystnej książki!

Przepis na zupę selerowo-serową
komponenty:
• 1½ litra wywaru drobiowego lub rosołu z kostek rosołowych,
• 1 obfity seler naciowy,
• 60 g sera pleśniowego (najlepiej rokpola),
• 1 cebula,
• 3 łyżki masła,
• ½ szklanki śmietany,
• 2 żółtka,
• sól do smaku,
Grzanki
• bagietka albo chleb tostowy,
• trochę startego żółtego sera (ilość zależy od ilości kromek),
• masło do smarowania.
Przyrządzenie zupy selerowo-serowej
Łodygi selera naciowego skrupulatnie umyć, oberwać kilka liści i zostawić je do dekoracji. Resztę selera pokroić na kawałeczki. Cebulę obrać, umyć i posiekać. W garnku rozpuścić masło, przesmażyć na nim cebulę i seler. Podlać odrobiną wywaru i dusić pod przykryciem około 10 minut. Dolać pozostały wywar i gotować całość jeszcze 15 minut. Zupę zdjąć z ognia, przestudzić i zmiksować. Podgrzać ponownie i wrzucić do niej pokruszony ser pleśniowy. Chwilę gotować na malutkim ogniu, cały czas mieszając. Śmietanę wymieszać z żółtkami i ostrożnie skonsolidować ją z gorącą zupą. Wymieszać, doprawić do smaku solą. Przygotować grzanki: bagietkę pokroić na kromki, a chleb tostowy – na połówki. Każą kromkę posmarować masłem i posypać tartym serem. Wstawić na chwilę do gorącego piekarnika, by ser się stopił i zrumienił. Zupę podawać z gorącymi grzankami przystrojoną listkami selera.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Książki