Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. T.1 (9788301163204)

chwilowy brak towaru

  • Producent: Wydawnictwo Naukowe PWN
  • Kategoria: Książki
  • ISBN: 9788301163204
  • Oprawa: miękka
  • Autor: Jan Gawęcki
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
  • Ilość stron: 560
  • Rok wydania: 2013
Książka omawia: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; komponenty pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; normy żywieniowe i planowanie żywienia; ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Podręcznik został tak napisany, by pomóc czytelnikowi: zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności, a także jej dotychczasowym rozwoju, właściwie rozumieć zapotrzebowania pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, nauczyć się, jak żywić innych i oceniać sprawność tych działań. W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do znacznego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w książce Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T. 3 (WN PWN, 2009); dokonano także niewiele znaczących zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je niedługimi wprowadzeniami. Kontynuację publikacji stanowi tom II poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny. Książka asygnowana dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych i żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Książki