Żywienie człowieka zdrowego i chorego t.2, Wydawnictwo Naukowe PWN

chwilowy brak towaru

  • Producent: Empik.com
  • Kategoria: Książki
  • ISBN: 9788301164928
  • Oprawa: miękka
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
  • Ilość stron: 472
  • Rok wydania: 2011
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. T. 2 Żywienie człowieka to linia podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i użyteczne wskazówki poprawnego żywienia w najróżniejszych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu typowo występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, aktywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; użyteczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, żeby pomóc czytelnikowi: racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając najróżniejsze uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu typowo występujących chorób i dobrze stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe; poznać organizacyjne i techniczne aspekty optymalizacji funkcjonalnego żywienia osób zdrowych i chorych. W obecnym, drugim wydaniu uaktualniono informacje wynikające z rozwoju nauk żywieniowych i studiów akademickich z zakresu dietetyki. Dodano nowe rozdziały: o żywieniu w arcytrudnych warunkach środowiska i w alergiach pokarmowych oraz o technice potraw dietetycznych. Książka jest dedykowana dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia i dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Książki