Manuka health Miód manuka mgo 550+ (250 g)

chwilowy brak towaru

  • Producent: Manuka Health
  • Kategoria: Miody
  • Rodzaj: manuka
  • Wielkość opakowania: 0.25 kg

atrybuty MIODU MANUKA

Spożywanie Miodu Manuka może prawidłowo wpływać na stan organizmu człowieka:

  • Zdaniem prof. Thomasa Henle Miód Manuka działa poprawnie na układ pokarmowy.
  • Według nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej Crop & Food Research Institute miód ten pozytywnie wpływa również na mechanizmy obronne organizmu znajdujące się w jelitach i rozszerza liczbę pro biotycznych bakterii jelitowych.
  • dodatkowo, miód Manuka pozytywnie wpływa na stan skóry.

Te szczególne właściwości miodu Manuka wynikają z wysokiej zawartości methylglyoxalu. Składnik ten nie występuje jednak w każdym miodzie w takim samym stężeniu. Zawartość substancji może się różnic między poszczególnymi partiami miodu. Dlatego Manuka Health szczegółowo bada każdą partię miodu, by sprawdzić zawartość methylglyoxalu.

100% CZYSTEGO MIODU, NA 100%
Miody Manuka MGO™, przed tym jak trafią na sklepowe półki i do Państwa domów, są poddawane szczegółowym badaniom. Są one przeprowadzane w 3 punktach. Pierwsze z nich to kontrola w laboratorium producenta, kolejny etap to zewnętrzne badanie w laboratoriach na terenie Nowej Zelandii. Ostatni etap to kontrola w laboratoriach w Polsce.

Gwarancja wysokiej jakość miodu Manuka MGO™ jest nie tylko wielostopniowa weryfikacja przez kontrole, ale też zachowanie najwyższych standardów podczas produkcji. Manuka Health dba między innymi o to, żeby temperatura w której miody są wytwarzane i przetwarzane była zbliżona do temperatury panującej w ulu.

Warto też dodać, że miody Manuka wykonane przez Manuka Health są w 100% naturalne, nie zawierają jakichkolwiek domieszek i nienaturalnych dodatków.

dane podstawowe

Nowozelandzki Miód Manuka MGO™ 400+ 500 g to najczęściej kupowany miód Manuka w Polsce. Charakteryzuje się bardzo wysoką, certyfikowaną zawartością methylglyoxalu na poziomie 400 mg/kg (MGO™ 400+).

Występujące tylko w niektórych miodach Manuka wysokie stężenie methylglyoxalu jest źródłem ich nieszablonowych cechy:

  • szczególnie prawidłowy wpływa na poprawę i utrzymanie korzystnego stanu układu pokarmowego
  • wg. Nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej, Crop&Food Research Institute, wysokie stężenie methylglyoxalu w miodzie Manuka nie tylko wspiera mechanizmy obronne organizmu w jelitach,jeszcze pobudza wzrost liczby prawidłowych, probiotycznych bakterii jelitowych
  • pomocny w dbaniu o zdrowy stan skóry

Zalecane spożycie: 1-2 łyżeczek 3 razy dziennie przed posiłkiem. Opakowanie 500g przy spożywaniu trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc.

Różnice pomiędzy MGO, UMF, Active, Bioactive czyli jaki miód manuka wybrać
Co warto wiedzieć wybierając miód Manuka

przystępne na polskim rynku miody Manuka różnią się od siebie metodami, zgodnie z jakimi zostały przebadane. najszczególniej popularną i uznaną spośród nich jest metoda MGO™. Druga pod względem popularności to certyfikacja UMF®, która bazuje na ma testach NPA (Non Peroxide Activity), tak samo jak kilka mniej znanych marek, np. Active, Bioactive, OMA.

Choć istnieją poważne wątpliwości co do zasadności przeliczania wyników badań metody NPA na MGO™ (ze względu na dużą niedokładność testów NPA – szczegółowe dane można znaleźć dalej), to nadal takie przeliczniki się stosuje.
Najnowszy, pochodzący z 2009 roku matematyczny przelicznik, produkowany w oparciu o dane opublikowane w naukowym czasopiśmie recenzowanym (a więc dającym gwarancję rzetelności podawanych tam danych) jest następujący.

Źródło: Methylglyoxal in Manuka Honey – Correlation with Antibacterial Properties, Czech Journal of Food Sciences, Chemical Reactions in Foods VI, proceedings, 13th – 15th May 2009.

Od niedawna niektórzy sprzedawcy miodu Manuka promują inny przelicznik, bardziej dla nich prawidłowy, który jednak, w naszej ocenie, wprowadza konsumentów w błąd. Ma to związek z niezwykle trudną sytuacją na rynku miodu Manuka w Nowej Zelandii i może służyć uzasadnieniu podwyżek cen (o ponad 40%!) spowodowanych zmniejszoną podażą miodu, a także próbie sprzedawania niższej jakości miodu Manuka w cenie miodu jakości wyższej.

Kontrowersje wokół porównywania wyników badań MGO™ i NPA (UMF, Active, Bioactive)

Organizacja zrzeszająca część producentów miodu Manuka badanego metodą NPA opublikowała niedawno wykres, który sugeruje inny obecnie stosowany przelicznik NPA na MGO™. Według tej organizacji, wykres został opracowany na podstawie erraty do artykułu „Isolation aby HPLC and characterization of the bioactive fraction of New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey" [Carbohydr. Res. 343 (2008) 651] oraz na podstawie dodatkowych badań zleconych prze tę organizację.

W związku z tym, że wszystkie inne recenzowane prace naukowe na temat miodu Manuka podają przelicznik NPA na MGO™ zgodny z przedstawionym w powyższej tabeli, a wykres promowany przez sprzedawców miodu Manuka korzystający z testów NPA naszym zdaniem wprowadza klientów w błąd, czujemy się zobowiązani odnieść się do ich argumentów.

  • Errata do artykułu, o którym mowa powyżej, koryguje jedynie część wyników badań, tworzonych jedną z dwóch zastosowanych metod pomiarowych. Wyniki badań przeprowadzonych drugą metodą, które potwierdzają przelicznik przedstawiony w powyższej tabeli, nie pozostały zmodyfikowane przez erratę.
  • uzupełniające badania zlecone poprzez organizację nie zostały opublikowane w żadnym czasopiśmie recenzowanym, przez co ich wiarygodność jest wątpliwa.
  • Znamienne jest to, że choć errata została opublikowana niemal 3 lata temu, nie była dotąd podstawą do tworzenia nowego przelicznika. Zaczęła stanowić argument dopiero dzisiaj, kiedy bardzo drobna produkcja miodu Manuka spowodowała jego mniejszą podaż i wzrost cen, Zmniejszona produkcja miodu Manuka jest skutkiem istotnie złej pogody, jaka panowała w Nowej Zelandii podczas dwóch ostatnich sezonów. Ci z producentów, którzy nie mają własnych pasiek ani stałych kontraktów z pszczelarzami, zmuszeni są kupować miód Manuka po istotnie wyższych niżeli dotąd cenach, co przekłada się na powiększoną cenę produktu dla Klienta.

marka Manuka Health New Zealend, której jesteśmy dystrybutorem w Polsce, dysponuje własnymi pasiekami i stale współpracuje z grupą lojalnych pszczelarzy, którym płaci godziwą cenę za ich produkty niezależnie od podaży miodu. W ten sposób zawiera zapasy, które pozwalają na utrzymanie stałej ceny miodu Manuka w przypadku, gdy bieżące zbiory są znaczenie gorsze od spodziewanych.

Czym się różnią metody badania miodu Manuka?

Wszystkie metody służą temu samemu celowi – określeniu jakości miodu Manuka, poprzez co rozumie się siłę specyficznych parametry tego miodu. Podobny cel to jednak jedyne podobieństwo. Metodologie użytkowane przy prowadzeniu tych badań są całkowicie różne, co przekłada się na to, czy kupując produkt możemy posiadać pewność,prawidłowo wydajemy swoje pieniądze, czy też nie.

MGO™ czy inna certyfikacja? trudny wybór? A może jednak prosty?

Dwaj czołowi naukowcy badający atrybuty miodu Manuka jednoznacznie rekomendują dobór miodu Manuka z certyfikacją MGO™. Nie jest to zaskoczeniem w sytuacji prof. Thomasa Henle, który jest twórcą metody MGO™, ale ostatnie wypowiedzi prof. Petera Molana (twórcy metody UMF®! ) musiały przyprawić o ból głowy producentów stosujących inne metody certyfikacji.

Dlaczego wybrać MGO™?

Certyfikacja MGO™ polega na badaniu stężenia methylglyoxalu, substancji jednoznacznie zidentyfikowanej jako ta, która odpowiada za specyficzne atrybuty miodu Manuka. Występuje ona w znacznych ilościach tylko w niektórych, najkorzystniejszych miodach Manuka. Generuje się w miodzie w sposób całkowicie naturalny. Badanie stężenia MGO™ jest realizowane z wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC). Odchylenia w wynikach badań próbek z tej samej partii nie przekraczają 2%.

Problemy z NPA Metoda NPA (Non Peroxide Activity) to test biologiczny, który ze względu na szereg czynników daje nieprecyzyjne wyniki. Główną wadą badania NPA jest niska powtarzalność wyników badań próbek pochodzących z tej samej partii. Sam twórca metody UMF, prof. Peter Molan zwraca uwagę na ten problem: „Pszczelarze informują, iż dla tego samego miodu dostają różnorodne wyniki z przeróżnych laboratoriów. Jest też niemało skarg na słabą powtarzalność wyników badań tego samego miodu wysyłanego wielokrotnie do tego samego laboratorium." Problem niedokładności wyników testów NPA jest nadzwyczajnie znany pracownikom laboratoriów prowadzących te testy, władzom stowarzyszenia zrzeszającego część producentów stosujących metody bazujące na NPA, a także naukowcom. Jednak największym poszkodowanym są niestety konsumenci, którzy nie są świadomi istnienia tych rozbieżności.
Nasuwa się pytanie, czy producent dysponujący dwoma najróżniejszymi wynikami badań NPA danej partii miodu sprzeda tę partię posługując się konsekwencją mniej czy bardziej dobrym dla siebie? Pytanie to nie jest błahe, bo różnica w cenie pomiędzy NPA 15 a NPA 20 wynosi 80%...


unikalność i nieprecyzyjność badań NPA ma 3 podstawowe źródła:

  • Po pierwsze zróżnicowane próbki miodu mogą mieć różnorodną gęstość, a więc poszczególne próbki w różnorodny sposób rozlewają się na podłożu agarowym. To może posiadać zasadniczy wpływ na wyniki badania.
  • Drugim problemem jest właśnie podłoże. Bakterie rozprzestrzeniają się na nim w sposób przeróżny, a więc płytka nie jest jednolicie pokryta bakteriami. To w dodatku ma stanowczy wpływ na ocenę energiczności miodu.
  • Trzecim źródłem rozbieżności jest czynnik ludzki. Wyniki prób oceniane są poprzez operatorów badania. Pracujący w laboratorium analitycy muszą samodzielnie, poprzez obserwację, ocenić zakres energiczności miodu.Poszczególne osoby dokonują pomiarów w różnorodny sposób, co skutkuje odmiennymi wynikami.


Skoro choćby producenci miodów stosujący badanie NPA posiadają wątpliwości, co do wydajności swojej metody, to naszym zdaniem kupujący nie powinni ryzykować. Miody oznaczone symbolem MGO™ dają nam gwarancję, że zakupiliśmy towar najwyższej jakości, a jego sprawność potwierdziły wiarygodne i rzetelne badania.

Czy methylglyoxal jest jedyną substancją, której miód Manuka zawdzięcza swoje parametry?

Każdy miód jest substancją o bardzo bogatym składzie chemicznym. Methylglyoxal, którego wysokie stężenie jest jedyną widoczną cechą odróżniającą miód Manuka od pozostałych miodów, wchodzi w reakcje z innymi substancjami, które występują we wszelkich miodach, nie tylko tych z Manuki. Prawdopodobne jest, że inne substancje zawarte w miodzie w jakimś stopniu wzmacniają działanie metyhylglyoxalu. Nie zmienia to faktu, iż bez methylglyoxalu nie byłoby mowy o unikalnych właściwościach miodu Manuka, a te inne substancje występują w miodach Manuka badanych metodą MGO, NPA, jak i we wszelkich innych miodach. Z tego powodu ich wpływ na pomiar jakości miodu Manuka jest pomijalny.

Produkty najpopularniejsze w kategorii Miody