Olej kokosowy tłoczony na zimno 900 ml marki Acs

chwilowy brak towaru

  • Producent: ACS
  • Kategoria: Oleje, oliwy i octy
Palmy kokosowe uprawiane są najczęściej na Filipinach, w Indonezji, Indiach, Malezji i Sri Lance. W tych rejonach są one nazywane „drzewem życia"...
Palmy kokosowe uprawiane są przede wszystkim na Filipinach, w Indonezji, Indiach, Malezji i Sri Lance. W tych rejonach są one nazywane „drzewem życia", a ich owoc „lekarstwem na wszelkie choroby". Kokos jest podstawowym elementyem diety rdzennych mieszkańców wysp południowego Pacyfiku, którzy cieszą się nadzwyczajnym zdrowiem, kondycją i siłą fizyczną.

Olej kokosowy uzyskuje się przez rozgrzanie i tłoczenie twardego miąższu dojrzałych orzechów palmy kokosowej czyli kopry. W postaci płynnej ma kremową kolorówę, topnieje w temperaturze od 20 – 28ºC. Powoduje to, iż możemy go stosować jednocześnie jak zwykły olej, jak i w postaci stałej zastępując nim utwardzane tłuszcze. Olej kokosowy jest bogaty w kwasy tłuszczowe nasycone (ok. 93%), a także mieści kwasy nienasycone: oleinowy (omega 9) i linolowy (omega 6). Kwasy nasycone są średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi, które przyspieszają przemianę materii i dają poczucie sytości.

Spożywanie oleju kokosowego prawidłowo wpływa na metabolizm, ponieważ nie odkłada się on w tkance tłuszczowej, reguluje trawienie, ulepsza wchłanianie wapnia, magnezu i innych składników odżywczych. Mogą go stosować alergicy i weganie. Może być również używany przez sportowców powiększając produktywność energetyczną organizmu. Olej kokosowy dzięki temu, iż nie zawierają tłuszczów trans ma pokaźne spektrum zastosowania w kuchni. Jest wyśmienity w połączeniu z mięsem zwłaszcza mielonym, rybami, owocami morza, jednocześnie perfekcyjnie sprawdza się do słodkich wypieków, owocowych dietetycznych koktajli, a także domowej czekolady.

uwielbiany jest także w kosmetyce i medycynie.

Produkty najpopularniejsze w kategorii Oleje, oliwy i octy