• Producent: EKOWITAL
  • Kategoria: Oleje, oliwy i octy
  • Rodzaj: olej kokosowy

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) - olej otrzymywany przez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany głównie jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także masłem kokosowym).

szczególnie rzadko występuje w sprzedaży jako olej tłoczony na zimno, który pozostawiony jest jako naturalny, z charakterystycznym, kokosowym zapachem, poprzez co jest szczególnie cennym, poszukiwanym i drogim produktem. Rafinowana wersja jest prawie bezzapachowa.

zastosowanie

Olej kokosowy stosuje się wewnętrznie, jako lek oraz w kuchni, jako środek spożywczy i do użytkowania zewnętrznego.

Ze względu na swoją stałą postać olej nadaje się do smarowania pieczywa, można także z powodzeniem zastąpić nim masło w pieczeniu. Genialny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie nadaje potrawom orientalny charakter.

Praktycznie nie gromadzi utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia, iż jest nad wyraz zrównoważony podczas smażenia w wysokich temperaturach, a do tego jest o sporo zdrowszy od niektórych, bardziej lubianych olejów. Nie każdy wie, iż oleje takie jak: sojowy, słonecznikowy albo z orzeszków ziemnych nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur.

Olej kokosowy jest też pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze.

ZASTĄPIENIE DZIENNEGO SPOŻYCIA TŁUSZCZÓW OLEJEM KOKOSOWYM MOŻE SPOWODOWAĆ SPADEK WAGI O OKOŁO 0,5 KG TYGODNIOWO.

Około połowę zawartości takiego oleju stanowi kwas laurynowy, który w organizmie przekształca się w monolauryn Kwas laurynowy występuje w naturze w sporych ilościach jedynie w orzechu kokosowym i w mleku matki, wraz z którym dostaje się do organizmu dziecka i tam generuje jego odporność od samych narodzin. Ma on silnie bakteriobójcze i wirusobójcze cechy, niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. Wirus HIV, cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia oraz bakteria Helicobacter pylori, powodująca wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego). Inaczej aniżeli antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną organizmu - w tym także tą dobroczynną - monolauryn atakuje tylko zgubne wirusy i bakterie.

Skład: olej kokosowy, nierafinowany, z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno

Kraj pochodzenia: Filipiny

Data ważności: 07.04.2018

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Oleje, oliwy i octy