Olej rokitnikowy 100% z rokitnika syberyjskiego Aram Natura 100ml (4820029860036)

chwilowy brak towaru

  • Producent: Aram Natura
  • Kategoria: Oleje, oliwy i octy

Olej rokitnikowy Aram Natura jest wytwarzany z owoców rokitnika syberyjskiego, rosnących na czystych naturalnie obszarach.

Jaki wariant oleju z rokitnika można uznać za prawdziwy?



• Zawartość karotenoidów nie mniej aniżeli 180 mg / %;

• zastosowanie specjalnych odmian hodowlanych rokitnika uprawianych w naturalnie czystych obszarach;

• Monitorowanie składu poprzez oficjalne jednostki certyfikujące.

Skład oleju rokitnikowego z rokitnika syberyjskiego Aram Natura:

Olej z owoców rokitnika otrzymany metodą ekstrakcji - 100%.

Karotenoidy nie mniej aniżeli 230 mg/100 gr.

Olej otrzymywany jest z owoców rokitnika, kwaśnych, lecz dojrzałych i soczystych. Ma swój specyficzny komplet kwasów tłuszczowych.

Wśród nich są:

kwas palmitooleinowy (omega- 7, 54% kwasów tłuszczowych)

kwas palmitynowy (17-47%),

oleinowy (2-35%)

linolowy (5-16%).

Te proporcje tworzą prawdziwy " eliksir młodości". Kwas Omega-7 wchodzi w skład lipidów skóry, przyspiesza regenerację i pomaga w gojeniu się ran. Dlatego olej z rokitnika jest wyśmienity do stosowania wewnętrznego, jak też skuteczny element dodawany do Twoich kosmetyków.

charakterystyczną cechą oleju z rokitnika jest obecność w jego składzie obszernej liczby karotenoidów. To prekursor witaminy A, znanej z działania przeciwutleniającego.

Zgodnie z zawartością tych substancji olej rokitnika jest niekwestionowanym liderem wśród wszystkich olejów roślinnych. Witamina A syntetyzowana z karotenoidów w ludzkim ciele sprawia:

silne gojenie się ran i działanie przeciwzapalne olejku z rokitnika

odgrywa kluczową rolę w tworzeniu oporności

w procesach wzrostu i produkcji hormonów steroidowych w ludzkim ciele

w funkcjonowaniu narządów wzroku i funkcjonowaniu układu rozrodczego

w procesach naturalnej syntezy kolagenu i keratyny

jest niezbędna do normalnego stanu aparatu wzrokowego, skóry i błon śluzowych

jest „odpowiedzialna" za regulację poziomu cukru we krwi

bierze udział w tworzeniu tkanki kostnej i szkliwa zębów.

Wysokie jest także stężenie witaminy E w oleju rokitnika. Ta przeciwutleniająca substancja w oleju rokitnika jest 2 razy wyższa niżeli w oleju z kiełków pszenicy. Witamina E wzmacnia działanie przeciwzapalne, immunostymulujące i gojenia ran witaminy A zawartej w oleju z rokitnika.

na dodatek ta „witamina młodości":

pomaga utrzymać trafną równowagę hormonalną i normalne nawilżenie skóry

ulepsza funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i mięśni

odgrywa wyjątkowo ważną rolę w uniemożliwianiu przedwczesnego starzenia się ludzkiego ciała.

Z zawartością innego przeciwutleniacza - witaminy C, olej rokitnika prowadzi w dodatku, ustępując jedynie olejowi z dzikiej róży. Należy zauważyć, że w oleju rokitnika jest widocznie więcej witaminy C aniżeli w pomarańczach, cytrynach i innych owocach cytrusowych.

Uczestnicząc w syntezie kwasów nukleinowych, metabolizmu węglowodanów i lipidów, o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwalergicznych, witamina C:

odgrywa ważną rolę w produkcji krwi

produkcji kolagenu i syntezie hormonów steroidowych

wzmacnia ściany naczyń krwionośnych

ma dobry wpływ na praktyczny stan narządów wzroku

podobnie jak Witaminy A i E zawarte w oleju z rokitnika aktywnie przyczyniają się do wzmocnienia odporności.

Olej rokitnikowy, gromadzi w swoim składzie bardzo obfite ilości flawonoidów ( kwercytyny i rutyny), a także beta karotenu. Związki te działają antyoksydacyjnie (bronią komórki przed zmianami nowotworowymi). Flawonoidy wszechstronnie wpływają także na układ krwionośny,np. Wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych.

wyjątkowo modne są czopki z rokitnika, możemy je przygotować domowym sposobem nasączając waciki kosmetyczne olejem rokitnikowym.

Ze względu na spory zakres poręcznych właściwości ( immunomodulowanie, gojenie się ran, działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, żółciopędne, przeciwbólowe, onkochronne itp.), olej rokitnika bogaty w naturalne przeciwutleniacze i minerały był stosowany przez mnóstwo stuleci w przeróżnych zastosowaniach leczniczych i zapobiegawczych.

Korzyści z oleju rokitnika w chorobach układu pokarmowego

Przy regularnym stosowaniu wewnętrznym:

aktywuje zewnątrzwydzielniczą funkcję trzustki

ulepsza trawienie

reguluje wydzielanie soku żołądkowego

poprawia funkcję ewakuacji jelitowej

wyraźnie udoskonala metabolizm lipidów w wątrobie

pomaga przywrócić hepatocyty zniszczone poprzez alkohol lub toksyny, zapobiegając rozwojowi stłuszczenia wątroby.

ponadto olej z rokitnika ma działanie otaczające i lecznicze w sytuacji erozyjno-wrzodziejących zmian błon śluzowych przełyku, żołądka i jelit oraz uniemożliwia rozwojowi procesów zapalnych w układzie pokarmowym.

W związku z powyższym działaniem olej z rokitnika jest od dawna i konwencjonalnie używany w kompleksowym leczeniu chorób, takich jak:

zapalenie przełyku

zapalenie żołądka i dwunastnicy

zapalenie żołądka o wysokiej kwasowości (nadkwaśne zapalenie żołądka)

wrzody żołądka i dwunastnicy

przewlekłe zapalenie jelita grubego

zapalenie jelit, wrzodziejące zapalenie jelita grubego

włączany do diety w celu uniemożliwiania kamicy żółciowej i stłuszczenia wątroby.

użycie oleju rokitnika w chorobach i urazach skóry

Bogaty w substancje, które posiadają działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i gojące się rany (witaminy A, E, C, garbniki, magnez, flawonoidy, fitosterole, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe) olej rokitnikowy znacznie ulepsza procesy nabłonka w zróżnicowanych chorobach skóry:

zapalenie skóry

zapalenie warg

trądzik

neurodermit

łupież albo łupież pstry

gruźlica skóry

wyprysk

ropne zapalenie skóry

czyraki

urazy skóry.

Jest skuteczny w leczeniu oparzeń słonecznych i poparzeń popromiennych, odmrożeń, skaleczeń i pęknięć skóry i skomplikowanych do wyleczenia ran.

Co więcej, zewnętrzne użycie olejku z rokitnika zagwarantuje wysoką jakość gojenia się skóry bez tworzenia się na nim szorstkich blizn albo blizn.

Olej z rokitnika jest sprawnym narzędziem w leczeniu chorób kobiecych narządów płciowych.

mający parametry przeciwzapalne i bakteriobójcze, o wyraźnym działaniu gojącym rany, olej z rokitnika jest stosowany w ginekologii do leczenia różnych chorób żeńskich narządów płciowych ( zwłaszcza pochwowych z olejem z rokitnika (w postaci tamponów zwilżonych olejem z rokitnika), stosowanych w leczeniu erozji szyjki macicy, zapalenia szyjki macicy zapalenie jelita grubego (w tym rzęsistki), zapalenie błony śluzowej macicy, zapalenie pochwy i urazowe uszkodzenia błony śluzowej pochwy.

użycie oleju rokitnika jako części profilaktyki i kompleksowego leczenia chorób aparatu wzrokowego.

Olej z rokitnika jest niezwykle bogaty w substancje niezbędne do pełnego funkcjonowania narządów wzroku (wśród takich substancji są karotenoidy, witaminy E i C, witaminy B, magnez, krzem, mangan itp.).

Karotenoidy, które są częścią oleju rokitnika (które są przekształcane w witaminę A w ludzkim ciele), odgrywają ważną rolę w syntezie wizualnych pigmentów siatkówki, a także znacznie ograniczają ryzyko rozwoju różnorodnych chorób rogówki i błony śluzowej oka.

Witaminy z grupy B, konieczne do korzystnego funkcjonowania nerwu wzrokowego i siatkówki, pomagają uniemożliwiać zmętnieniu soczewki i odgrywają rolę w zniżaniu ciśnienia w środkugałkowego.

Witamina C i flawonoidy zawarte w oleju z rokitnika pomagają poprawić krążenie krwi w zróżnicowanych częściach oka, obniżają ciśnienie śródgałkowe, a w połączeniu z witaminami A i E zawartymi w oleju z rokitnika, aktywnie hamują rozwój procesów zapalnych w narządach wzroku i bronią tkanki oka przed szkodliwym atakiem wolnych rodników.

Dlatego olej z rokitnika w postaci kropli lub jako część maści do oczu jest używany w leczeniu oparzeń i urazów oczu, zapalenia powiek, zapalenia spojówek, jaglicy, zapalenia rogówki, uszkodzenia promieniowaniem oczu.

Do uniemożliwiania chorobom okulistycznym, takim jak zaćma, jaskra, retinopatia cukrzycowa, zwyrodnienie plamki żółtej, regularne wewnętrzne

Jak stosować olej z rokitnika?

w sytuacji zapalenia przełyku zaleca się używanie oleju z rokitnika 3 razy dziennie, 1 łyżeczkę.

w przypadku zapalenia żołądka, wrzodów żołądka i dwunastnicy olej z rokitnika należy przyjmować 1 łyżeczkę 20 minut przed jedzeniem. Powinno się go przyjmować 21-28 dni.

Przy powiększonej kwasowości soku żołądkowego olej z rokitnika należy zmyć alkaliczną niegazowaną wodą mineralną.

w sytuacji oparzeń 1-2 stopnia, urazów skóry spowodowanych promieniowaniem, odmrożeń, odleżyn, ciężko gojących się ran, owrzodzeń troficznych, czyraków, przetok i innych urazów i chorób dermatologicznych, olej z rokitnika pipetą nakładamy na wcześniej oczyszczoną i umytą skórę, a następnie nakładamy na nią bandaż z gazy, który zmienia się co drugi dzień.

w przypadku zapalenia warg (pęknięcia w kącikach ust, zapalenie czerwonej granicy i błony śluzowej warg) smarujemy uszkodzony obszar wargi olejem z rokitnika.

W ostrym i przewlekłym zapaleniu zatok zaleca się wstrzykiwanie 5 ml sterylnego oleju rokitnika do zatoki szczękowej codziennie 2 razy dziennie.

w przypadku zapalenia migdałków, zapalenia gardła, zapalenia krtani konieczne jest smarowanie błon śluzowych migdałków lub gardła olejem z rokitnika przez 7-8 dni dziennie, 2 razy dziennie oraz codzienne 15-minutowe inhalacje z zastosowaniem oleju z rokitnika.

w sytuacji chorób dziąseł (zapalenie dziąseł, zapalenie przyzębia, choroba przyzębia) przebieg aplikacji olejem z rokitnika na dotknięte obszary dziąseł przyniesie wymierne korzyści (przy takim zastosowaniu na dotknięty obszar dziąseł nakłada się skręcone sznurki z waty na 12-15 minut, bogato nasączone olejem rokitnika).

w sytuacji hemoroidów i innych chorób proktologicznych zaleca się wprowadzenie do odbytu czopków z olejem z rokitnika (po wstępnym wypróżnieniu ) ( przebieg leczenia - 2 tygodnie).

w trakcie leczenia takich chorób można jeszcze stosować kompresy zewnętrzne w postaci gazy nasączonej olejem rokitnika zwyczajnego (kompresy należy nakładać co najmniej 3-4 razy dziennie, czas trwania kompresu powinien wynosić co najmniej 1 godzinę).

Zaleca się łączenie zewnętrznego wykorzystywania oleju rokitnika z jego wewnętrznym wykorzystaniem (1 łyżeczka dziennie).

zastosowanie oleju rokitnika w kosmetologii:

Wysokie stężenie w oleju rokitnika substancji, które poprawnie wpływają na kondycję skóry, paznokci i włosów, determinuje różnorodne zastosowanie tego przydatnego, naturalnego artykułu w kosmetologii.

Wnikając głęboko w naskórek i skórę właściwą, udoskonala metabolizm i mikrokrążenie w tłuszczu podskórnym, promując odżywianie, zmiękczając skórę, a także broni skórę przed wysuszeniem i złuszczaniem (mono- i wielonienasycone kwasy i witamina E zawarte w oleju z rokitnika bezusterkowo chronią skórę przed utratą wody)

Przywraca skórze równowagę lipidową i kwasowo-zasadową

udoskonala jędrność i rozciągliwość skóry, eliminuje zmarszczki starcze i mimiczne (witaminy A, C i krzem, które są częścią oleju z rokitnika, stymulują naturalną syntezę kolagenu, który odpowiada za jędrność i elastyczność skóry).

uniemożliwia przedwczesnemu starzeniu się skóry związanemu z nierównowagą hormonalną związaną z wiekiem

wydajnie i prędko regeneruje skórę uszkodzoną poprzez słońce lub oparzenia chemiczne

uniemożliwia stanom zapalnym skóry i pomaga polikwidować trądzik (olej rokitnikowy jest bogaty w substancje, które działają bakteriobójczo, przeciwzapalnie i antyseptycznie na skórę)

ulepsza kondycję włosów i skóry głowy (olej z rokitnika wzmacnia meszki włosowe, zapobiega wypadaniu włosów z łojotokiem, stymuluje wzrost włosów, nadając im połysk i jedwabistość)

Olej z rokitnika, jest wykorzystywany równocześnie w przemyśle kosmetycznym, jak i kosmetologii domowej do wzbogacania produkty do pielęgnacji skóry i włosów, a także jest wykorzystywany w:

przeróżne maski i kremy do pielęgnacji skóry suchej, łuszczącej się, zgrubiałej, dojrzałej, starzejącej się, tłustej i problematycznej

Kosmetyki po opalaniu
Pomadki
Maski do pielęgnacji włosów
Produkty do aromaterapii
Olejki do masażu

Olej z rokitnika, wzbogacony witaminami i minerałami, jest produktywnym narzędziem wzmacniającym i odżywczym do rzęs oraz pielęgnującym łamliwe i zniszczone paznokcie.

Dziś na półkach sklepów jest dużo marek tego produktu, lecz nie wszystkie posiadają rzeczywisty efekt.

Jakość i skuteczność oleju z rokitnika całkowicie zależy od trzech ważnych punktów: lokalizacji krzaka, zawartości karotenoidów (głównego aktywnego składnika) i metody ekstrakcji oleju z owoców.


Nigdy preparat o niskiej zawartości karotenoidów z miernych minimalistycznców nie będzie miał wydajności prawdziwego oleju z rokitnika pozyskiwanego z wysokiej jakości dojrzałego rokitnika.

kup w komplecie taniej

Inne produkty z rokitnikiem w ofercie

Artykuły na blogu o rokitniku

Produkty najpopularniejsze w kategorii Oleje, oliwy i octy