Olej rydzowy z lnianki tłoczony na zimno, nieoczyszczony 250ml - Olvita, 114

chwilowy brak towaru

  • Producent: Ol'Vita
  • Kategoria: Oleje, oliwy i octy
  • Rodzaj: olej lniany
  • Pojemność: 0.25 l
Olej z LNIANKI - zwany rydzowym

100% olej z LNIANKI tłoczony na zimno, nieoczyszczony.

Potoczna nazwa „ lnianki" rydz i: rydzyk, lennica, lnicznik, judra. Jest to najstarsza z uprawianych w Polsce roślin oleistych.

Olej z lnianki przed około 80-u laty tłoczony był tylko metodą „ na zimno". Pamiętają go obecni 70-80 latkowie jako nieodłączny smak swego dzieciństwa. Podawano go z chlebem, cebulą i solą.

Olej ten ma charakterystyczny smak i zapach – lekko korzenny, odcień zaś złocisty. Ponieważ jest bogaty w naturalne antyutleniacze, np. Witaminę E, jego trwałość pomimo wysokiej zawartości kwasu omega-3 jest wyższa od oleju lnianego do diety dr Budwig. Olej z lnianki zawiera od 33-36% kwasu α-linolenowego (Niewiadomski 1984). Olej z lnianki gromadzi w dodatku kwas ikozenowy w ilości stanowiącej 20% sumy wszystkich kwasów, co podkreśla go w stosunku do innych olejów.

Oddziaływanie zdrowotne:
W/w kwasy tłuszczowe i witamina E wpływają prawidłowo na ulepszenie naszego zdrowia. Wspomagają układ krążenia, broniąc przed konsekwencjami miażdżycy, tj zawałom serca i udarom. W przeciwieństwie do kwasów nasyconych ( pochodzenia zwierzęcego) pozwalają zniżyć poziom „ złego" cholesterolu.

Sposób wykorzystania:

  • Doustnie: 1 łyżka dziennie
  • polecany do spożywania na zimno do sałatek, surówek, potraw spożywanych na zimno. Fantastycznie komponuje się z cebulą i śledziami.

Przechowywanie:

  • Po otwarciu przechowywać w lodówce w miejscu niedostępnym dla dzieci bez dostępu światła i powietrza w zamkniętej butelce z ciemnego szkła.

Kraj Pochodzenia:

  • Polska

Opakowanie:

  • posiada 250ml oleju z lnianki

Skład:

  • 100% oleju z lnianki

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Oleje, oliwy i octy