Ol'vita Olej z kiełków pszenicy tłoczony na zimno, nieoczyszczony 100ml - olvita (5907591923204)

chwilowy brak towaru

  • Producent: Ol'Vita
  • Kategoria: Oleje, oliwy i octy
  • Pojemność: 0.1 l
Olej z KIEŁKÓW PSZENICY

100% olej z KIEŁKÓW PSZENICY tłoczony na zimno, nieoczyszczony.

Olej z kiełków pszenicy otrzymywany jest z zarodków ziaren pszenicy, które zawierają do 17% oleju o wysokiej zawartości NNKT (kwas linolowy 52 - 60%, kwas oleinowy 24 – 28%). Olej z kiełków pszenicy jest jednym z najzasobniejszych olejów pod względem zawartości witaminy E ( 150 mg/100g produktu).

Witamina E odgrywa pokaźną rolę w naszym organizmie, dlatego powinniśmy dbać o to, żeby systematycznie dostarczać ją w naturalnej postaci. Warto zauważyć iż witamina E plastikowa jest dwa razy mniej wydajna od naturalnej. Naturalna witamina E potocznie nazywana jest witaminą młodości i płodności. Wykazuje pozytywne oddziaływanie na skórę, opóźnia procesy starzenia. Jako witamina rozpuszczalna w tłuszczach odpowiada za ochronę błon biologicznych. Jej niedobór w szerokim stopniu osłabia funkcję fibroblastów, co skutkuje zwiększonym rozkładem kolagenu i elastyny, które wpływają na sprężystość i odporność tkanki łącznej. ponadto witamina E przyspiesza gojenie się ran, udoskonala ukrwienie skóry oraz odbudowę uszkodzonej skóry.

Oddziaływanie zdrowotne:

Olej z kiełków pszenicy, jako najbogatszy w witaminę E jest z powodzeniem używany poprzez kobiety jako naturalny kosmetyk. Może być wykorzystywany na całe ciało do masażu,na ogół na twarz, szyję i dekolt, wszędzie gdzie narażeni jesteśmy na powstawanie zmarszczek. Po wchłonięciu się pozostawia skórę finezyjną i nawilżoną. Witamina E znakomicie wchłania się poprzez skórę, wnika głęboko przez wierzchnią warstwę naskórka, a następnie wyłapuje się w błonie komórkowej skóry (po około 6 godzinach).

Witamina E bierze udział w dostarczaniu komponentów odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych i broni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. stosowanie witaminy E może ograniczyć, a nawet cofnąć tworzenie blaszek miażdżycowych powstałych w wyniku długookresowego niedoboru witaminy E. ponadto mówi się o jej wpływie skutkującym obniżeniem poziomu trójglicerydów i „ złego„ cholesterolu. Także będąc silnym antyoksydantem zapobiega zawałom serca i udarom mózgu. Mając właściwości antyutleniające wychwytuje wolne rodniki. Za ich sprawą utlenione płytki krwi uwalniają tromboksan, co z kolei sprawia powstawanie nieprawidłowego zakrzepu krwi. Miażdżycowe blaszki krwi wywołują niedrożność tętnic.

Jak donosi literatura, brak jest możliwości przedawkowania naturalnej witaminy E w organizmie człowieka. Nie akumuluje się, jej nadmiar jest metabolizowany, a następnie wydalany z moczem.

Olej z zarodków pszenicy oprócz tak dobroczynnie działającej witaminie E zawierają NNKT, i dużą zawartość fitosteroli. Powiększone spożycie fitosteroli sprawia obniżenie zawartości obniżenie cholesterolu we krwi i obniża jego wchłanianie z pokarmów i absorpcję z żółci. Przyczynia się tym samym do zmniejszenia zachorowań na chorobę niedokrwienną serca, choroby zakrzepowe żył.

NNKT są niezbędne w naszym organizmie do korzystnego funkcjonowania. Należy pamiętać że do zachowania zdrowia potrzebne są nam optymalne proporcje kwasów omega-3 i omega-6, dlatego planując swoje menu pamiętajmy o dostarczeniu optymalnej ilości omega-3, którego bogatym źródłem jest olej lniany do diety dr Budwig.

Sposób zastosowania:

  • Oleje z zarodków pszennych wyjątkowo należycie komponuje się z surówkami, sałatkami i sosami. Swoją największą wartość stanowi spożywany na zimno.
  • używany bezpośrednio: 1-2 łyżeczek na dzień.

Przechowywanie:

  • Po otwarciu przechowywać w lodówce w miejscu niedostępnym dla dzieci bez dostępu światła i powietrza w zamkniętej butelce z ciemnego szkła.

Kraj Pochodzenia:

  • Polska

Opakowanie:

  • mieści 100ml oleju z kiełków pszenicy

Skład:

  • 100% oleju z kiełków pszenicy

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Oleje, oliwy i octy