• Producent: SANTE
  • Kategoria: Przyprawy i zioła
  • Rodzaj: sól

Sól to jedna z najpopularniejszych przypraw. Wpływa na wyodrębnienie smaku i aromatu, a także wykształcenie koloru potraw.

Sól morska, zwana "białym złotem", jest pozyskiwana poprzez odparowanie wody morskiej. Dzięki temu zachowuje cenne minerały, z których „oczyszczana" jest tradycyjna sól kuchenna. Sól Sante nie gromadzi nienaturalnych antyzbrylaczy (E536). W dodatku sól morska jest źródłem naturalnego magnezu.

Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca, aby dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 5 g (łyżeczka). Zalecenia te dotyczą soli ze wszelkich źródeł – dodawanej do potraw i znajdującej się w produktach.


Przepis na Gomasio:
Gomasio jest mieszanką uprażonych ziaren sezamu i soli morskiej. Świetnie smakuje z potrawami z ryżu, daniami warzywno-zbożowymi. Nieprzeciętnie nadaje się jako posypka do sałatek oraz dodatek do zup, kasz i quinoa.

składniki: 10 łyżeczek sezamu, 1 łyżeczka soli morskiej o obniżonej zawartości sodu Sante. Sezam prażymy na rozgrzanej, suchej patelni, nieraz mieszając, do momentu uzyskania złocistego koloru.
Dodajemy sól Sante i prażymy poprzez chwilę. Wystudzone, uprażone elementy przekładamy do moździerza. Rozdrabniamy tak, aby część ziarenek pozostała w całości.
W celu zapewnienia świeżości gomasio przekładamy do szczelnego pojemnika i zużywamy w ciągu 8-10 dni.


Wartości odżywcze soli morskiej z magnezem:


Skład: Sól morska drobnoziarnista.

Waga netto: 350 g

Sposób przechowywania: towar przechowywać zgodnie z zaleceniami producenta.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Najlepiej spożyć przed: 12.2017r.


Uprzejmie proszę o przestrzeganie i poszanowanie Regulaminu w części dotyczącej
§ 12 Prawa autorskie
Dziękujemy

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Przyprawy i zioła