Czarnuszka nasiona 1kg

chwilowy brak towaru

  • Producent:
  • Kategoria: Zdrowa żywność
  • Rodzaj: przyprawy i zioła
O zastosowaniach czarnuszki mnóstwo osób w Polsce zapomniało. Była użytkowana zwykle jako przyprawa w piekarnictwie. Aktualnie roślina ta przeżywa swój renesans. Nazywana jest czarnym kminem, a także „złotem Faraonów". Przyprawę stanowią czarne nasionka posiadające charakterystyczny smak - słodkawy,równocześnie ostry i lekko palący, a także swoisty aromat.uwydatnić jej unikalny smak należy ją uprażyć. Czarnuszki używa się w postaci całych ziarenek, utłuczonych w moździerzu lub zmielonych w młynku do kawy. Stosowana jest w kuchni jako przyprawa, gdyż zmielona czarnuszka genialnie zastępuje pieprz. W przeciwieństwie do niego, nie drażni przewodu pokarmowego, ani nie zakwasza organizmu. Całe albo zmielone ziarenka nieprzeciętnie sprawdzają się do pieczenia chleba (do ciasta, a także jako posypkę na wierzch), zup, sałatek, kanapek, bigosu i innych duszonych warzyw, a także przy wyrobie domowego sera czy przy kiszeniu warzyw. Nasiona czarnuszki zawierają zróżnicowane kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne), fosfolipidy i fitosterole, flawonoidy i saponiny, białka (osiem z dziewięciu koniecznych aminokwasów) i węglowodany oraz alkaloidy, olejek eteryczny zawierający m.in. Tymochinon, limonen, karwakrol, karwon, a także witaminy A, E, F, B1, B3. Składniki: 100% nasiona czarnuszki. Sposób wykorzystania i użycie: Jako przyprawa zastępuje pieprz.Jako napar: czarnuszkę parzy się jak herbatę, tzn. Należy zalać wrzątkiem 1 łyżkę zmielonych nasionek, parzyć ok. 20 minut i odcedzić. Taki napar można osłodzić miodem i pić 1/2 szklanki naparu 2-3 razy dziennie. Stosować zewnętrznie do przemywania zmienionej chorobowo skóry, jak płukankę do włosów.Nalewka: pół szklanki zmielonej czarnuszki zalać szklanką alkoholu 40% i odstawić na co najmniej tydzień, po czym filtrować poprzez watę. Można używać zewnętrznie jak i wewnętrznie, podobnie jak olej. W przypadku zakażeń o charakterze grzybiczym (np. Candida) nalewka na bazie alkoholu jest bardziej skuteczna niż napar. Towar należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Bronić od światła i obcych aromatów. Temperatura nieznaczna 15°C. Informacja o alergenach: produkt może zawierać niewiele znaczące ilości orzechów. Kraj pochodzenia: Syria

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zdrowa żywność