• Producent:
  • Kategoria: Zdrowa żywność
  • Dieta: bezglutenowa
Kakaowy biszkopt przełożony śmietanowym kremem i oblany słodką polewą to ciasto, które dzisiaj w nieskomplikowany sposób można przygotować samodzielnie w domu. Na dodatek jest bezglutenowe a smakuje jak z najlepszej cukierni. Towar nie gromadzi glutenu, czekolady i soi. Komponenty: Ciasto 83%: skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana, glukoza, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (4,6%), substancje zagęszczające: guma guar, E 464; proszek do pieczenia bezglutenowy (substancje spulchniające: difosforany, wodorowęglan sodu; skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana), błonnik pokarmowy, regulator kwasowości: E 575; substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu.Krem 17%: skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, aromat. Sposób przygotowania: elementy:Do kremu: ½ kostki margaryny, 1 kostka masła, ¾ szklanki cukru pudru, 500 ml mleka, 2 łyżki soku z cytryny.Do ciasta: 1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru, 6 jajek.Do polewy: ¼ kostki margaryny, 2 łyżki wody, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao.Sposób wykonania: Ciasto: margarynę rozpuścić i ostudzić, następnie dodać 6 łyżek wody, zamieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na niesprężystą pianę. Żółtko utrzeć z cukrem, a następnie wlać wcześniej przygotowaną margarynę. Dodać zawartość torebki dołączonej do opakowania oraz ubitą pianę. Precyzyjnie wymieszać. Wlać ciasto do przygotowanej wcześniej blaszki o rozmiarach ok. 25x30 cm, włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40-50 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie należy wykonać krem. Po wystudzeniu ciasto należy przekroić wzdłuż. Obie połówki ciasta nawilżyć wodą z cukrem waniliowym, a następnie przełożyć je wcześniej przygotowanym kremem. Krem: Z ½ litra zimnego mleka odlać pół szklanki, wsypać do niej zawartość torebki, poprawnie wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka należy wlać rozmieszany proszek, zagotować, a następnie ostudzić. Kostkę masła oraz ½ kostki margaryny utrzeć z ¾ szklanki cukru pudru i dodawać stopniowo ugotowany budyń. Na końcu dodać 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać. Niewielką ilość kremu zostawić do dekoracji ciasta. Przygotowanie polewy: Margarynę z wodą i cukrem zagotować. Następnie dodać kakao, należycie wymieszać na jednolitą masę. Ostudzoną polewą polać ciasto i udekorować wcześniej przygotowanym kremem. Tabelka wartości odżywczych Wartość odżywcza w 100g towaru po przygotowaniu: Wartość energetyczna w 100g towaru: 350 kcal / 1 458 kJ Tłuszcz, w tym: 25 g - kwasy nasycone 3,2 g Węglowodany, w tym: 27 g - cukry 14 g Błonnik 1,5 g Białko 3,7 g Sól 0,25 g Kraj produkcji: Polska

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zdrowa żywność